Ομιλία του Δ. Παπαδημούλη στην επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι τα λεφτά τελειώνουν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα: «Κοινή συζήτηση για το Σχέδιο Διορθωτικού Προϋπολογισμού 2».

Με την ιδιότητα του σκιώδη εισηγητή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ.

Δεν ξέρω εάν είναι σκανδαλώδες ή ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι τα λεφτά τελειώνουνΤο υπάρχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που έχουν επισυμβεί και υπάρχουν σήμερα, και αυτές που αναμένουμε. Επομένως, Ναι στις τροποποιήσεις! Γιατί καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Αλλά το κονδύλι από το οποίο τραβάμε αυτά τα χρήματα τείνει να εξαντληθεί. Δεν έχει νόημα τώρα να κάνουμε δημιουργική λογιστική για να έχουμε ενέσεις αισιοδοξίαςΗ θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επανειλημμένα ψηφίσματα της Ολομέλειας, είναι ότι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούν οι κρίσεις, χρειάζονται και περισσότερα χρήματα. Επομένως, ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, με ισχυρότερους ίδιους πόρους για να μειώσουμε τις παραδοσιακές διαμάχες ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφέροντες (‘net contributors’) και τους καθαρούς λήπτες (‘net receivers’).

Μην παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα πλουσιότερα κράτη δίνουν και περισσότερα, όπως έκανε ο προηγούμενος συνάδελφος από την Πολιτική Ομάδα του ID (‘Ταυτότητα και Δημοκρατία’). Η ενιαία αγορά ωφελεί τους ισχυρότερους και γι΄αυτό ακριβώς πρέπει να δίνουν και περισσότερα στον κοινοτικό Προϋπολογισμό για πολιτικές Συνοχής που επιδιώκουν να μειώσουν τις ανισότητες.

Σας ευχαριστώ».