Δημ. Παπαδημούλης: Η κάλπη της Κυριακής έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε για να μείνει και ότι είναι εφικτή και αναγκαία η συνύπαρξη παλιών και νέων συντρόφων (ηχητικό)

«Η μαζικότατη συμμετοχή στις εσωκομματικές μας εκλογές είναι πολύ θετικό βήμα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη μαγιά σε δύο στόχους: να φτιάξουμε ένα μαζικό, δημοκρατικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, χωρίς μέλη μιας χρήσης, και να κριθούμε και να κερδίσουμε στις προσεχείς εθνικές εκλογές, που πιθανόν δεν θα αργήσουν», δήλωσε στο ραδιόφωνο Flash 99.4 FM της Θεσσαλονίκης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Πρέπει το επόμενο διάστημα να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο, εύληπτο και πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Και πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας, με τη μεγάλη ισχύ του 99% που τον ψήφισε, να πάρει πρωτοβουλίες για συσπείρωση, πανστρατιά, εξωστρέφεια και σύνθεση απόψεων. Χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές», είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τη συνέχεια της δικής του πολιτικής πορείας,  ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε: «Φυσικά θα συνεχίσω να είμαι ενεργός πολιτικά μέχρι το τέλος της ζωής μου, αλλά νομίζω πως αυτό που έγινε στο συνέδριο με την ψήφο των μελών που δόθηκε στη νεότερη γενιά είναι θετικό. Προσωπικά πρωτοεκλέχθηκα στην ΚΕ του ΚΚΕ εσωτερικού στα 27, πριν ακριβώς 40 χρόνια. Νομίζω πως 40 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή ενός Αριστερού κόμματος είναι αρκετά, και ότι μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες αξίες χωρίς να κατέχω κομματικά αξιώματα. Στο τέλος αυτής μου της θητείας στο Ε/Κ δεν θα διεκδικήσω άλλο κοινοβουλευτικό αξίωμα ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα. Να δώσουμε τόπο στα νιάτα»

«Με την άνεση που μου δίνει το γεγονός ότι δεν είμαι κολλημένος σε καμία καρέκλα, λέω στον αγαπημένο μου Αλέξη Τσίπρα, που τον έχω στηρίξει και τον στηρίζω διαχρονικά μέσα στο κόμμα -στην πράξη και όχι στα λόγια- ότι χρειάζεται ο συνδυασμός των νέων με την πείρα, των καινούργιων με τους παλιούς», επισήμανε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας: «Είναι πρώτη ευθύνη του Αλ. Τσίπρα με τη συμβολή όλων να επουλωθούν τραύματα, πληγές και δυσαρέσκειες που δημιουργήσαν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις και με εκλεγμένη πια ηγεσία να προχωρήσουμε με σύνθεση απόψεων και συσπείρωση για την πρωτιά στις εθνικές εκλογές. Στόχος του Αλ. Τσίπρα εξάλλου δεν είναι να νικήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της εσωστρέφειας και των εσωτερικών διχασμών. Πρέπει να εφαρμόζουμε τις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού, και όχι της διαίρεσης και της αφαίρεσης».

«Το συνέδριο έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», συνέχισε ο Δημ. Παπαδημούλης. «Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί με σεβασμό στην Πολιτική Απόφαση που ομόφωνα εγκρίναμε στο συνέδριο, με στήριξη στον Τσίπρα που όλοι ψήφισαν στην κάλπη. Και για να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται δίπλα του και τη νεότερη γενιά και στελέχη με πείρα, όπως ο Τσακαλώτος, ο Φίλης,  ο Βούτσης, ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης. Οι παραινέσεις “Αλέξη για να καλπάσεις στην εξουσία πρέπει να διώξεις κάποιους που είναι βαρίδια”, που τις ακούω κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν είναι συνταγές επιτυχίας και ο Αλ. Τσίπρας θα τις απορρίψει», είπε.

Ερωτηθείς για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε: «Αποφασίσαμε στο συνέδριο ότι είμαστε κόμμα της Αριστεράς, στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά φιλοδοξούμε να εκφράσουμε έναν ευρύτερο χώρο από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι το δημοκρατικό κέντρο. Στην πράξη 10 χρόνια έχουμε καταφέρει να είμαστε η μεγάλη δύναμη στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα. Η κάλπη της Κυριακής έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε για να μείνει και ότι είναι εφικτή και αναγκαία η συνύπαρξη παλιών και νέων συντρόφων. Οι παλιοί είμαστε το σασί του κόμματος. Όμως με χαροποιεί ότι στελέχη που ήρθαν τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις της Κ.Ε. γιατί αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα ευρύχωρο».

Αναφορικά με την ανεξήγητη διαγραφή στα μέσα του Ε/Κ της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου -και στην Ελλάδα- δήλωσε:  «Αυτή η λογοκριτική παρέμβαση έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις σε ευρωβουλευτές ενός ευρέως φάσματος, γιατί είναι ασυνήθιστη. Και προφανώς υπάρχει δάκτυλος της ευρωπαϊκής Δεξιάς στην περίπτωση αυτή. Οι ΡΧΣ δεν είναι μια τυχαία αναξιόπιστη οργάνωση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Συνεργάζεται θεσμικά με τον ΟΗΕ, με την Κομισιόν, με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ευρωκοινοβούλιο. Και η συγκεκριμένη έκθεση που κατέτασσε την Ελλάδα 27η στους 27 στην ΕΕ δημοσιεύτηκε σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.  Για το Ε/Κ που έχει στην κορωνίδα των ψηφισμάτων του το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, αυτό που έγινε είναι ξαφνικό και ανεξήγητο. Θα δώσουμε συνέχεια. Η επιστολή μου στην κα Ρ. Μέτσολα, πρόεδρο του Ε/Κ, έχει κοινοποιηθεί ήδη στους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων. Ζητώ το δημοσίευμα να ξαναμπεί στη θέση του και να μάθουμε ποιος το κατέβασε, και ποιος έδωσε την εντολή».

«Δυστυχώς αυτό το περιστατικό λογοκρισίας θάφτηκε από τα ΜΜΕ και έτσι επιβεβαιώνει την ίδια την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Όταν το θερμόμετρο δείχνει πυρετό, δε συκοφαντούμε τη νοσοκόμα και το γιατρό. Πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε για να θεραπεύσουμε το πρόβλημα. Προσωπικά δε θυμάμαι στα χρόνια της μεταπολίτευσης να υπάρχει τόσο καταθλιπτική κυβερνητική μονοφωνία στα μέσα ενημέρωσης. Είναι, μάλιστα, υποτιμητικό για έναν πρωθυπουργό, τον Κ. Μητσοτάκη, που θέλει να λανσάρεται δήθεν ως φίλος του Μακρόν και φιλελεύθερος…», είπε ο Δημ. Παπαδημούλης

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την κρίση ακρίβειας που μαστίζει την Ελλάδα και την ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε: «Κρίση υπάρχει παντού, όπως και έξαρση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η Ελλάδα όμως είναι στην κορυφή, και έχει λάβει τα λιγότερα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Η προπαγάνδα και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι “για όλα φταίει η διεθνής κατάσταση” και η απόδοση ευθυνών στην ΕΕ είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών. Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας στη χώρα μας δεν ευθύνεται στον πόλεμο, προϋπήρχε και έχει την υπογραφή Μητσοτάκη, που έχει λεφτά μόνο για τις αγορές του αιώνα σε εξοπλισμούς»