Δ. Παπαδημούλης: Να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς

Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105.5 και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Η συζήτηση είχε ως κύριο αντικείμενό της την επόμενη μέρα μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε επικεφαλής με μια εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ιδιαίτερα νέων, σε μια υψηλού συμβολισμού εκλογική διαδικασία.

Ακολουθεί η πλήρης συνένετυξη:

Ν. Σβέρκος:
Θα ξεκινήσω από την πολύ απλή ερώτηση: είστε ικανοποιημένος από τη διαδικασία και από την ανταπόκριση που είχε τελικά στον κόσμο για την ανάδειξη Προέδρου και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Δ. Παπαδημούλης:
Ήταν μια μέρα μεγάλης ικανοποίησης και χαράς για όλους μας. Και νομίζω ότι κάναμε όλες και όλοι μαζί, ένα σημαντικό θετικό βήμα για να πετύχουμε τον επόμενο μας στόχο. Και αυτός ο στόχος, όπως τον θέσαμε στο Συνέδριό μας και όπως τον επανέλαβε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η νίκη και η πρωτιά στις εκλογές, έτσι ώστε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην ήττα και την απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης και να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής κυβέρνητικής πλειοψηφίας.

Το στοίχημα για μας, γιατί κάποια στιγμή τελειώνει η χαρά και αρχίζει η ευθύνη, είναι αυτή τη εντυπωσιακή «μαγιά» που καταγράφηκε χτες, με τους πάνω από 100 χιλιάδες νέες συντρόφισσες και συντρόφους μας, που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έστειλαν το δικό τους μήνυμα, να την μετατρέψουμε σε συνέχεια, στη δυναμική μας πορεία για τη νίκη στις εκλογές, αλλά και για να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Που σημαίνει, να υποδεχθούμε αυτόν τον κόσμο όσοι είμαστε παλιότεροι, να τον «αξιοποιήσουμε» – όχι μόνο οργανωτικά, αλλά να ακούσουμε την άποψή του και τη συμβουλή του, για να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Και ταυτόχρονα, με οδηγό την σχεδόν ομόφωνη πολιτική απόφαση του Συνεδρίου μας, να κάνουμε τα επόμενα βήματα: Πιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας, με κάποιες εμβληματικές αλλαγές -γιατί πρέπει να πείσουμε με μοχλό και αυτά τα 172 χιλιάδες μέλη, πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους ότι εμείς, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνήσει καλύτερα και για τη χώρα και για την κοινωνία και για τους ίδιους, απ’ ότι η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ας κρατήσουν λίγες ακόμη ώρες οι χοροί. Να υποδεχθούμε τους νέους μας συντρόφους. Ικανοποίηση και χαρά, ναι. Αισιοδοξία, ναι. Αυτοπεποίθηση, ναι. Επανάπαυση όμως, κατηγορηματικά όχι»

Με μαγιά τη χθεσινή πολύ καλή μέρα και βραδιά, πρέπει να ρηγματώσουμε και τα υπολείμματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Με λίγα λόγια: Ικανοποίηση και χαρά, ναι. Αισιοδοξία, ναι. Αυτοπεποίθηση, ναι. Επανάπαυση όμως, κατηγορηματικά όχι. Μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά και θέλει σοβαρότητα, ενότητα και συνοχή, και να βελτιώσουμε τα εργαλεία μας, την εικόνα μας, την επικοινωνία μας.

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το να συνδέσουμε το πρόγραμμά μας, με μερικές εμβληματικές αλλαγές που θα ταυτίζουν στη συνείδηση του κόσμου, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Ό,τι πούμε, θα πρέπει να το κάνουμε. Είναι προτιμότερο να πούμε και να δεσμευτούμε για λιγότερα, χωρίς να κρύβουμε τους ριζοσπαστικούς μας στόχους, γιατί είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς και όπως είπε χτες και ο Τσίπρας, το μεγαλύτερο κόμμα της ΕυρωπαϊκΉς Αριστεράς, έχουμε ριζοσπαστικούς στόχους που φτάνουν μέχρι τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία, αλλά μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεσμευτεί γι’ αυτά που πραγματικά μπορεί να κάνει, έτσι ώστε να χτίσουμε καθημερινά πρόσθετη αξιοπιστία σε αυτή τη νικηφόρα πορεία.

«Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με ριζοσπαστικούς στόχους που φτάνουν μέχρι τον σοσιαλισμό. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεσμευτεί γι’ αυτά που πραγματικά μπορεί να κάνει, έτσι ώστε να χτίσουμε καθημερινά πρόσθετη αξιοπιστία σε αυτή τη νικηφόρα πορεία»

Ν.Σβέρκος:
Στην πραγματικότητα, με αυτή τη διαδικασία και την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, πληθαίνουν οι υποχρεώσεις, δημιουργούνται περισσότερες ανάγκες και προσδοκίες, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης:
Η χαρά και η ικανοποίηση του χθες ολοένα και περισσότερο αντικαθίσταται από ευθύνη για αποτέλεσμα, για έργο, για δουλειά, με ενότητα και σοβαρότητα και με συνθεση απόψεων. Χρειάζεται μια πανστρατιά, θα έλεγα. Είμαστε ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και η ΝΔ και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί και συνασπίζονται στη στήριξή της θα δώσουν λυσσώδη μάχη για να μη χάσουν την κουτάλα της διακυβέρνησης και της εξουσίας. Και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.
Ας κρατήσουν λίγες ώρες ακόμη για τη χαρά τη χθεσινή, αλλά από δω και πέρα, χρειάζεται δουλειά και ευθύνη. Έχουμε πια ένα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο πιο μεγάλο, αλλά και συνεκτικό – με την έννοια ότι δεν έχουμε πια υβριδικά όργανα, έχουμε εκλεγμένη ηγεσία, έναν Τσίπρα που έχει την καθολική στήριξη όλων -και αυτό είναι πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το λέω γιατί βλέπω ότι οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να το λοιδωρήσουν.

Ν. Σβέρκος:
Ναι, λένε περί «σταλινικών ποσοστών»! Συνέκρινε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τον Τσίπρα με τον Άσαντ…

Δ. Παπαδημούλης:
Οι ρίζες αυτού του χώρου που διαρκώς μεγαλώνει, είναι ρίζες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, και δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από “ορφανά του Παττακού”.
Έλεγα όμως, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Το χθεσινό νικηφόρο μήνυμα της χθεσινής συμμετοχής, πρέπει να το μετατρέψουμε σε νίκη της δημοκρατίας στις πιο κρίσιμες εκλογές, που δεν είναι οι εσωκομματικές αλλά οι εθνικές. Και μέχρι τότε, πρέπει να κερδίζουμε καθημερινές, μικρές μάχες, για να χτίσουμε αυτή την πορεία με ασφάλεια και με σιγουριά.

«Η ΝΔ και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί θα δώσουν λυσσώδη μάχη για να μην χάσουν την κουτάλα της εξουσίας. Μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά και χρειάζεται ενότητα, σοβαρότητα και συνοχή. Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από “ορφανά του Παττακού”!»

Ν. Σβέρκος
Αναφερθήκατε σε εμβληματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές. Προφανώς εννοείτε προγραμματικές συγκλίσεις. Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες που θεωρείτε ότι πρέπει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά;

Δ. Παπαδημούλης:
Κοιτάξτε, τους άξονες τους έχουμε θέσει και με την πολιτική μας απόφαση στο Συνέδριο και με τις προγραμματικές μας θέσεις τον περασμένο Ιούλιο και με τις 5+1 προτάσεις που κατέθεσε ο Τσίπρας επίσης στο Συνέδριο.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, δεν είναι ο καθένας να λέει τι νομίζει, αλλά να συγκροτήσουμε μια επιτροπή που όλα αυτά, σε ανοικτή διαβούλευση με τα μέλη του κόμματος και με την κοινωνία, να τα μετατρέψει σε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, προοδευτικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό, κυβερνητικό πρόγραμμα.

Εγώ θα πρότεινα στον Πρόεδρο μας και στην νέα Κ.Ε. μας, ως απλό μέλος του κόμματος πλέον, να επανεργοποιηθεί η Επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη, αξιοποιώντας όλα αυτά τα κείμενα και μέχρι τις εκλογές -που μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο, μπορεί την επόμενη Άνοιξη, όμως εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι- ταχύτατα, να έχουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα επεξεργασμένο, με αυτές τις 5+1 προτάσεις, κομμάτι των θέσεών μας στο Συνέδριο είναι αυτές οι 21 δεσμεύσεις, συλλογικά επεξεργασμένες.

Αυτό όμως πρέπει να το δουλέψουμε περισσότερο γιατί ο κόσμος δεν διαβάζει πολυσέλιδα προγράμματα και αυτά για τα οποία με ρωτήσατε τι πιστεύω -να μην λέει ο καθένας μας τι νομίζει, αλλά ταχύτατα, να αποτελέσουν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και έγκρισης.
Εγώ θα έλεγα ότι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας μας Κεντρικής Επιτροπής, μετά τη συκρότηση των οργάνων της, θα πρέπει να είναι α) ένα σχέδιο πώς θα υποδεχθούμε αυτούς τους νέους συντρόφους και συντρόφισες προκειμένου να γινόμαστε ολοένα ένα μεγαλύτερο στην πράξη και όχι μόνο στην κάλπη, κόμμα λαϊκό, της Αριστεράς και β) πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα και δουλειά, δουλειά, δουλειά! Και ενότητα. Γιατί χωρίς ενότητα και σύνθεση απόψεων δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και τη μάχη των εκλογών. Και το 99% περίπου, που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει ότι αυτή την ενότητα την έχουμε σφυρηλατήσει όχι μόνο με την έγκριση της πολιτικής μας απόφασης, αλλά και με τη στήριξη των μεγάλων μας επιλογών.