Δ. Βίτσας: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι αντίθετη με το εθνικό αμυντικό δόγμα της χώρας (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALFA TV Αλεξανδρούπολη»:

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπογράφει 5ετή συμφωνία, η οποία με τη λήξη της μετατρέπεται σε ΄»αορίστου» χρόνου. O μόνος τρόπος αναίρεσης αυτής είναι, δυο χρόνια πριν τη λήξη της, ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διακοπής της συμφωνίας.

Εμείς είμαστε υπέρ της σύναψης συμφωνιών, μόνο που αυτές θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς.

Σε αυτή όμως τη «λεόντειο» συμφωνία, οι ΗΠΑ παίρνουν ό,τι ζήτησαν, πράγμα που δεν φαίνεται να ισχύει και για την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση κινήθηκε για άλλη μια φορά στη λογική του καλού, υπάκουου και δεδομένου παιδιού και του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης.

Για άλλη μια φορά υπογράφουμε συμφωνίες, χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία για τη χώρα και χωρίς να ζητηθούν ισχυρά ανταλλάγματα πολιτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Μόλις χθες έγιναν 74 εναέριες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια πίεσης από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την Τουρκική πλευρά και τον κο Ακάρ.

Το ίδιο ισχύει και όσο αφορά τα επιχειρησιακά θέματα όπως λχ τους εξοπλισμούς. Μη σας φανεί περίεργο αν ο κος Μητσοτάκης επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας την αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, αξίας κάποιων δις.

Επιπλέον, αποτελεί απαίτηση του ίδιου του ΠΝ, η ύπαρξη ενός δεύτερου μεγάλου ναυστάθμου για τον καλύτερο έλεγχο του Αιγαίου, πράγμα που δεν φαίνεται να δημιουργείται με βάση τη συμφωνία.

Τι όμως θα εξασφαλίσει αυτή η συμφωνία και όσο αφορά την κατάσταση με την Τουρκία στα σύνορά μας στον Έβρο;

Καμιά ιδιαίτερη στήριξη δεν είχαμε από την Αμερικανική πλευρά, όταν ο Ερντογάν εργαλιοποίησε το μεταναστευτικό. Η μόνη παρότρυνσή τους ήταν να τα «βρούμε μεταξύ μας».

Στο δικό μας πρόγραμμα και στη δική μας λογική, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι . Αντί αυτού, έχουμε τη δημιουργία ενός στρατιωτικού λιμανιού, σημείο διευθέτησης και διευκόλυνσης του στόλου και των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ. Το στρατόπεδο Γιαννούλη θα είναι χώρος συντήρησης και συναρμολόγησης των ελικοπτέρων.

Το στρατιωτικό δόγμα που εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθετούμε, είναι ότι ο κίνδυνος της Εθνικής μας κυριαρχίας προέρχεται από την Ανατολή και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη δομή των ενόπλων μας δυνάμεων. Αντίθετα οι ΗΠΑ, βλέπουν κίνδυνο από την πλευρά της Ρωσίας.

Πως λοιπόν θα συναντηθούν αυτές οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης;

Ας σκεφτούν λοιπόν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης , τι μπορεί να γίνει όταν έχουμε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων σε μια περιοχή..

Εμείς όταν έρθει η ώρα, θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία με γνώμονα το Εθνικό μας συμφέρον.

Η Αλεξανδρούπολη έχει στρατηγική θέση και θα μπορούσε να βοηθηθεί συνολικά η οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και όχι να συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από τους μισθούς και την παρουσία των Ελλήνων στρατιωτικών.