Ράνια Σβίγκου: Συνολική η διαφωνία μας με την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη (b;inteo)

Σε παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και την εκπομπή KONTRA 24, με την Α. Γιάμαλη, η Ράνια Σβίγκου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Η διαφωνία μας με την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στην ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία, αλλά συνολικά την επικίνδυνη στροφή στην εξωτερική πολιτική, στο πώς βλέπει συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Εμείς βλέπαμε τη χώρα μας ως μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, όχι ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, να μην παίζει έναν ενεργό διπλωματικό ρόλο στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε αυτό που δεν αποδέχθηκε κανένας πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, μια συμφωνία με επ’ αόριστον χρονική διάρκεια. Εμείς ποτέ δεν θα υπογράφαμε μια τέτοια συμφωνία. Πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία. Η χρήση της Αλεξανδρούπολης μας βάζει σε σοβαρούς κινδύνους, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Το 2020 μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, τις δηλώσεις περί “πιστού και πρόθυμου συμμάχου”, την επιδοκιμασία της, εκτός διεθνούς δικαίου, δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού, ακολούθησε η χειρότερη περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απίστευτα προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Πώς λοιπόν η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει ωφελήσει τη χώρα μας και τα συμφέροντά της; Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, αντί να πρωταγωνιστεί στο πεδίο της διπλωματίας, και στην προσπάθεια για διπλωματική λύση. Η Ελλάδα στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία και στρατιώτες.

Φοβάμαι ότι τέτοιες κινήσεις, που ανατρέπουν πάγια δόγματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όχι μόνο δεν μας βοηθάνε, αλλά μας βάζουν και σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, δεν πιστεύω ότι θα τεθεί κανένα ζήτημα από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη, ούτε για τα F16, ούτε θα υπάρξει κάποια καταδίκη των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να σπρώξει στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία, γιατί έχει και τον κ. Σαμαρά που λέει «κανένας διάλογος με πειρατές».

Για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να στεναχωρήσει τους ιδιοκτήτες των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το περασμένο φθινόπωρο έχει ανοίξει το ζήτημα, και η Κομισιόν, στην εργαλειοθήκη της, ρητά λέει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη.

Το αφήγημα της ΝΔ δεν πείθει ούτε τους βουλευτές και τα στελέχη της. Όσο ο κ. Μητσοτάκης “δίνει εντολές” στη ΡΑΕ, οι Έλληνες δεν έχουν να βγάλουν το μήνα.

Η κυβέρνηση εδώ και μήνες επιδοτεί την αισχροκέρδεια, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τα νοικοκυριά. Ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα ουράνια, δεν ξέρω πού βρίσκει το θράσος ο Κ. Μητσοτάκης μετά από τόσους μήνες απραξίας να συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή να κοροϊδεύει και να εμπαίζει τους πολίτες.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα που έχει προτείνει η ίδια η Κομισιόν, να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, όπως εδώ και μήνες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι με 280 εκατομμύρια θα ελαφρύνει τα βάρη των πολιτών, ενώ στη πραγματικότητα θα τα παίρνει από την τσέπη τους, μέσω της φορολόγησής τους, αφού προς το παρόν δεν έχουμε δει καμιά φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών.

Για την αστυνομική βία στο ΑΠΘ

Πρόκειται για εικόνες ντροπής. Καταδικάζουμε απόλυτα την αστυνομική βία. Θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των δραστών αστυνομικών, η αστυνομία δεν μπορεί να δρα κατά των πολιτών. Οι βανδαλισμοί πανεπιστημιακών χώρων δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Όμως, δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να βρίσκεται στα πανεπιστήμια, αλλά δουλειά των πανεπιστημιακών αρχών να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία.