Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ακουμπά τα μεγάλα συμφέροντα (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»:

Αυτό που τώρα  όλοι περιμένουμε, είναι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο επόμενος λογαριασμός του ρεύματος. Τον προηγούμενο ήδη τον έχουμε δει και αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, ό,τι μας έχει πει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ψέματα.

Ή ήξερε από πριν, ή  έμαθε τώρα και θα πρέπει να απολύσει τους αρμόδιους υπουργούς, όλη αυτή η διαδικασία με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την πολλαπλάσια αύξηση στην τιμή του ρεύματος, έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν ακούμπησε  ποσώς τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου και συνεχίζει να μην τα ακουμπάει.

Το μόνο που κάνει είναι να ανοίξει τον κρατικό κορβανά, να συνεχίζει να μην βάζει πλαφόν στην χοντρική και στη λιανική τιμή του ρεύματος, να αφήνει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα το χρηματιστήριο ενέργειας και να δίνει το δικαίωμα στην κάθε εταιρία ενέργειας να καθορίζει την ρήτρα αναπροσαρμογής κατά το δοκούν.

Σημασία έχει να «καταλάβει» η κυβέρνηση που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και να πάρει μέτρα.

Ο «Σύμβουλος του καταναλωτή» διά του κ. Ζαγορίτη, ομολόγησε ότι έχουν σταλεί επιστολές προς όλους τους αρμόδιους και ζητά η ίδια η ΡΑΕ, στις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, να πάρει έκτακτα μέτρα. Θα πρόσθετα επίσης  ότι θα πρέπει να μπουν στον υπολογισμό της διαμόρφωσης της τιμής τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να συζητήσουμε για την ενδεχόμενη προσωρινή αναστολή του χρηματιστηρίου της ενέργειας κλπ.

Το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να εστιασθεί στην ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικά οικογενειών, καθώς και των μικρομεσαίων.

Ας μας πει λοιπόν ο κος Σταϊκούρας, τι θα κάνουμε γι’ αυτό, με τα 39 δις αποθεματικό που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι διαθέτει η χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντίθετα από την πρακτική της κυβέρνησης, καταθέτει συγκεκριμένες τροπολογίες στα νομοσχέδια που περνούν αυτές τις μέρες στη Βουλή, οι οποίες μπορούν να φέρουν πραγματική μείωση στις τιμές της ενέργειας και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, όχι μόνο στη διαμόρφωση των τιμών της ενέργειας, αλλά και  μιας σειράς άλλων  βασικών προϊόντων του «καλαθιού της νοικοκυράς».