Δ. Παπαδημούλης: Αντί να τα βάζει η κυβέρνηση με το θερμόμετρο, να δει ότι φταίει η ασθένεια (βίντεο)

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, πίσω από την Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Κατσίνσκι, δημοσιεύτηκε από το Politico, και πολλά άλλα έγκυρα διεθνή μέσα. Επομένως, δεν έχει καμία απήχηση η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαξιώσει και να συκοφαντήσει τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα“.

Τα ανωτέρω τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 98,4 FM» το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αντί να τα βάζει η κυβέρνηση με το θερμόμετρο, πρέπει να δει ότι φταίει η ασθένεια. Το 2015 βρεθήκαμε στην 91η θέση στη διεθνή κατάταξη για ζητήματα ελευθεροτυπίας. Μετά το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 είχαμε φτάσει στη θέση 65 -26 σκαλοπάτια επάνω! Κι αυτό μέτρια επίδοση ήταν, αλλά στα 3 χρόνια Μητσοτάκη έχουμε πέσει 43 θέσεις. Κατρακυλήσαμε κάτω και από τη Βουλγαρία, στον πάτο, και το μεγάλο άλμα προς το κάτω καταγράφηκε από το 2021-2022“, είπε.

Μάλιστα, ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε και το εξής: “Το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το επιβεβαιώνει επιπλέον και ο τρόπος με τον οποίο η είδηση για την κατακρήμνιση της χώρας μας αντιμετωπίστηκε από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που ελέγχει προσωπικά και εποπτεύει ο πρωθυπουργός έκρυψε την κακή βαθμολογία για την Ελλάδα! Αυτό είναι ακραία χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και τα συστημικά μέσα την έθαψαν την είδηση!”.

Στις Βρυξέλλες πάντως αυτή η βαθμολόγηση της Ελλάδας δεν κρύβεται. Ενοχλεί και προβληματίζει ακόμη και πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και τους θεσμούς σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αφορούν διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, αφορούν τις λίστες Πέτσα χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα και άλλα πολλά. Και οι δημοσκοπήσεις όμως στη χώρα μας αμφισβητούν την αξιοπιστία των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Και είναι πιο χαμηλή από την αξιοπιστία άλλων θεσμών, όπως τα κόμματα”, είπε ο Δημ. Παπαδημούλης

“Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας θα πρέπει να την αλλάξουμε εμείς”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα με την ελευθεροτυπία στη χώρα μας, παρέπεμψε στην αναλυτική έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: “Καταγράφεται ότι η κατακρήμνιση της Ελλάδας δεν οφείλεται μονάχα στην ανικανότητα ελληνικών αρχών να προστατέψουν τους δημοσιογράφους, αλλά και στη σκόπιμη βούληση να καταστείλουν την ελευθερία τύπου. Επιδιώκουν συνειδητά τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας. Σε αυτό η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει“.

Ο Δημ. Παπαδημούλη είπε ακόμη: “Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι στην έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα πρωτεύουσα θέση θα έχουν τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου. Και αυτή η είδηση αποσιωπήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Ακόμη ένα παράδειγμα δηλαδή. Με την ερώτησή μου στην Κομισιόν λοιπόν ζητώ να μάθω αν πέρα από την καταγραφή του προβλήματος θα υπάρξουν και συστάσεις επιτέλους. Διότι, όπως γίνονται συστάσεις για τα ελλείμματα και τα χρέη, το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και τα ζητήματα δημοκρατίας. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθεροτυπία είναι στην καρδιά του κράτους δικαίου“.

Τέλος, τόνισε και το εξής: “Άλλη μια είδηση που θάφτηκε χθες είναι ότι ο διαγραφής από την ΝΔ κ. Κύρτσος έγινε δεκτός χθες το απόγευμα με τιμές στην ευρωομάδα Renew Europe, που έχει στην προμετωπίδα της τα θέματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου και στην οποία πρωτοστατούν ο Μακρόν και οι Φιλελεύθεροι”.