Παγκοσμίων διαστάσεων, πλέον, ο διασυρμός της χώρας μας, που κατρακύλησε στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών, στους παγκόσμιους δείκτες Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 – Τελευταία στην ΕΕ

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του, τον παγκοσμίων διαστάσεων, πλέον, διασυρμό της χώρας μας, που κατρακύλησε 38 θέσεις (108η σε σύνολο 180 χωρών), στους παγκόσμιους δείκτες Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημ. Παπαδημούλης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλείται τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με τον οποίον «η Ελλάδα κατακρημνίστηκε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021».
Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πίσω ακόμη και από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, οι λόγοι που οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα (δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κλπ.), «δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου».

Φέρνοντας και πάλι ενώπιον της Επιτροπής το κατάντημα της συνεχιζόμενης «δραματικής επιδείνωσης της ελευθερίας του Τύπου για ακόμη μία χρονιά στην Ελλάδα», ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «αν σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της διαρκούς διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, πέραν της παρακολούθησης της κατάστασης στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»[1], η Ελλάδα κατακρημνίστηκε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021. Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πίσω ακόμη και από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, ο οποίος απαριθμεί σειρά λόγων που οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα (δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κλπ.), «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου»[2]. Η δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου για ακόμη μία χρονιά καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της, ως συστατικού στοιχείου της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της διαρκούς διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, πέραν της παρακολούθησης της κατάστασης στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου;

[1] https://rsf.org/en/indexhttps://rsf.org/en/country/greece

[2] https://insidestory.gr/article/katakrimnizetai-hrono-me-ton-hrono-i-eleytheria-toy-typoy-stin-ellada