Νίκος Φίλης: Η ελληνική κατρακύλα

Στην ετήσια διεθνή έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontiers) για την Ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα κατρακύλισε άλλες 38 (!) θέσεις σε σχέση με πέρσι, από την 70η στην 108η. Σημειώνω, για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα νούμερα, ότι όταν ξεκίνησε να δημοσιεύεται η σχετική κατάταξη των χωρών (2002), η Ελλάδα ήταν στη 19η θέση. Μια εικοσαετία μετά είχε σταδιακά φτάσει γύρω στην 80η, επιδεινώθηκε δραστικά την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου (99η), βελτιώθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (έφτασε στην 65η το 2019) και καταβαραθρώθηκε εκ νέου επί Μητσοτάκη.

Για να… επιβεβαιώσει την έκθεση, το ΑΠΕ προχώρησε σε απόλυτη διαστρέβλωσή της. Δεν είδε πουθενά την Ελλάδα και την κατακρήμνιση της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Δεν είδε ούτε ότι φτάσαμε στον πάτο της Ευρώπης, κυριολεκτικά: τελευταίοι των τελευταίων, χειρότερα πλέον, και από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μάλτα! Λέξη για την ραγδαία επιδείνωση της Ελλάδας το ΑΠΕ, σαν να μην ήταν αυτό το κύριο νέο της έκθεσης! Είδε αντίθετα επιδείνωση στη θέση… Ρωσίας και Κίνας (!) και διάλεξε σαν τίτλο του τηλεγραφήματος τη φράση «το ενημερωτικό χάος και η παραπληροφόρηση οξύνουν τις διεθνείς εντάσεις και τον διχασμό των κοινωνιών»!

Λίγες μέρες πριν με τον ίδιο τρόπο «ενταφιάστηκε» η είδηση για την παραίτηση (αποπομπή στην ουσία) Λετζέρι, επικεφαλής της Frontex, που ανοίγει -πιστεύω- το δρόμο για ουσιαστικές έρευνες και διώξεις για τα pushbacks και τους πνιγμούς σε Αιγαίο και Έβρο. Αυτά που κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει θύματα αλλά και αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ. Αλλά δεν έχει ακόμα «δει» η ελληνική δικαιοσύνη και η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Όπως δεν έχουν δει τις απαράδεκτες παρακολουθήσεις και διώξεις δημοσιογράφων ή την πρόσφατη νομοθέτηση που επιδεινώνει δραστικά την ελευθερία του Τύπου.

Λυπάμαι για τους συναδέλφους του ΑΠΕ. Αντιλαμβάνομαι την πίεση που τους ασκείται και τη δυσκολία να υπερασπιστούν τον επαγγελματισμό και την αξιοπρέπειά τους: να θυμηθούμε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημοσιευμένη στο πρώτο ΦΕΚ που εξέδωσε (8.7.19) η Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ, της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήχθη απευθείας στον πρωθυπουργό. Η τόσο βαθιά πληγείσα ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ εν γένει, θα αντιμετωπιστεί με την πολιτική αλλαγή που έρχεται.