Θ. Φωτίου: Εμμένει η κυβέρνηση στον απαράδεκτο κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος ανασφάλιστων πολιτών, ανηλίκων, ΑμεΑ, χρονίως πασχόντων, ψυχικά ασθενών κλπ.

Δήλωση της Θεανώς Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Πρόκειται για το απαράδεκτο α​ρ. 38 του ν. 4865/21 που δημοσιεύτηκε στις 4/12 και που διαχωρίζει τους ασφαλισμένους από τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας ως προς τη δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων θεραπειών και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς.

Το άρθρο ψηφίστηκε εν μέσω μεγάλων αντιρρήσεων φορέων αναπήρων, ασθενών, ιατρικών συλλόγων κ.λπ στοχοποιώντας τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας για τις αυξημένες, κατά το Υπουργείο, δαπάνες του ΕΟΠΠΥ και καταργούσε την ισοτιμία ανασφάλιστων και ασφαλισμένων που είχε θεσμοθετηθεί με το άρ. 33 του ν. 4368/16 του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο στις 15 Μαρτίου 2022, ενώ ήδη τον είχε αναστείλει μια φορά. Αναγκάστηκε τότε, κάτω από τη γενικότερη κατακραυγή, να τον αναστείλει μετά από μια βδομάδα και τώρα ανακοινώνει τρίτη αναστολή μέχρι 1η/6/22.

Όσες όμως αναστολές κι αν δοθούν, γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση εμμένει στο απαράδεκτο αυτό άρθρο που δημιουργεί έναν κοινωνικό ρατσισμό διακρίσεων κατά της ζωής και της υγείας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Είναι η έκφραση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της ΝΔ που θεωρεί τις ανισότητες και τις κοινωνικές διακρίσεις φυσική κατάσταση.

Απαιτούμε τώρα την κατάργηση του άρ. 38 του ν. 4865/21 και την επαναφορά του νόμου 4368/16 του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική του διατύπωση που εξασφαλίζει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και ευάλωτους με τους ίδιους όρους και την ίδια ποιότητα με εκείνη που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι πολίτες, και μέσω των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ιδιωτών ιατρών.