Νίκος Φίλης: Ένας, δύο τρεις, πολλοί «Σαϊντού»

Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Ένας όμορφος και σκληρός αγώνας στέφθηκε από επιτυχία. Με σημερινή απόφαση της Αρχής Προσφυγών σε Β΄ βαθμό,  ο μαθητής Σαϊντού Καμαρά, που επρόκειτο να απελαθεί,  θα παραμείνει τελικά στην Ελλάδα και  στο σχολείο του. Η συγκινητική συμπαράσταση από τους συμμαθητές, τους καθηγητές του, την κοινωνία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τα αντιρατσιστικά κινήματα,  τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (που υπέβαλε σχετική τροπολογία) και άλλα κόμματα,  οδήγησαν στη σημερινή απόφαση. Υποχρέωσαν μέχρι και τον πρωθυπουργό -στιγμιαία έστω και για επικοινωνιακούς λόγους- να δηλώσει αλληλέγγυος στο αίτημά του να παραμείνει στη χώρα μας, την ίδια ώρα βέβαια που εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα με τα ίδια χαρακτηριστικά κινδυνεύουν με απέλαση, εξαιτίας του αντιπροσφυγικού νομοθετικού πλαισίου που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει.  Θυμίζουμε πως τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους την κατήργησε η ΝΔ το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.   

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που βαρύνεται με εγκληματικές πρακτικές επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο, με  την εγκατάλειψη και τον αυταρχισμό έναντι όλων των άλλων προσφύγων, πλην των προερχομένων από την Ουκρανία, μόνο η  έντονη και αποφασιστική  κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των κινημάτων και της νεολαίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Σήμερα μάλιστα ανακοινώθηκε η παραίτηση του επικεφαλής της FRONTEX Λετζέρι που βαρύνεται με κατηγορίες για τα push back και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. 

Η σημερινή επιτυχία, μας γεμίζει ικανοποίηση και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για «έναν, δύο, τρεις, πολλούς Σαϊντού». 

Για τα δικαιώματα στη ζωή και την εκπαίδευση όλων των παιδιών προσφύγων.

Στον ίδιο τον Σαϊντού, ευχόμαστε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, να είναι πάντα υγιής και  δυνατός  και να δει να πραγματοποιούνται όλα του τα όνειρα.