Δ. Βίτσας: Νίκη στις εκλογές με ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα

Από κάθε πολιτικό γεγονός πρέπει κανείς να συγκρατεί την ουσία, αποφεύγοντας μια επιφανειακή και πρόσκαιρη ανάγνωση που οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους, ιδίως τα εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ήθελαν να επιβεβαιωθεί το επικοινωνιακό αφήγημα για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βγαίνει από την εμπειρία του Συνεδρίου διχασμένος και αποδυναμωμένος. Αυτό θα εξυπηρετούσε την καταρρέουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Ομάδα Αλήθειας. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Αν και θα έπρεπε κάτι να έχουν μάθει για την ιστορία και τις διαδικασίες της Αριστεράς. Ποτέ στον δικό μας χώρο δεν κρύβαμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια των Συνεδρίων. Και ποτέ δεν εκλάβαμε την αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων, ακόμα και την έντονη, ως κάτι άλλο από δείγμα υγείας και δύναμης του κόμματος. Στο τέλος, όμως, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και με αυτόν τον τρόπο προχωράμε. Έτσι γίναμε κυβέρνηση το 2015 και έτσι θα ξαναγίνουμε. Δεν υπάρχει, επομένως, καμιά αμφιβολία όσον αφορά την ενότητα στις γραμμές του κόμματος

Αυτό που βγαίνει σαν βασικό συμπέρασμα από το 3ο Συνέδριο του κόμματος μας είναι η έναρξη μιας πορείας που οδηγεί στη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στην πολιτική πτώση του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος που τον στηρίζει με κάθε μέσο και στην ανάδειξη από τον λαό μιας νέας, φιλολαϊκής, δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κορμό της.

Για αυτήν την πορεία, το Συνέδριο έδωσε την εντολή με τις αποφάσεις του, πίσω από τις οποίες θα στοιχηθούμε όλοι, από τον Πρόεδρο και τα στελέχη ως τα απλά μέλη του κόμματος. Η εντολή αυτή έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Το πρώτο είναι η σαφής ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα σύγχρονο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Με αυτό το ιδεολογικό πρόσημο θα νικήσει στις εκλογές και έτσι θα κυβερνήσει. Διότι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα (και η Ευρώπη) δεν υπάρχουν λύσεις «κεντρώες», αλλά μόνο αριστερές. Η αποϊδεολογικοποίηση είναι ο θάνατος της πολιτικής. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ότι ο πρώτος που την πρεσβεύει είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «αρχηγικό» κόμμα. Έχουμε έναν άξιο πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Το κόμμα μας, όμως, είναι κατεξοχήν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο. Αυτό που μας διακρίνει είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα. Συζητάμε έχοντας τις διαφορετικές γνώμες και τις ενστάσεις μας, αλλά παίρνουμε αποφάσεις που είναι αποφάσεις του κόμματος. Πρώτος, λοιπόν, ο Πρόεδρος, έχοντας και ένα ιδιαίτερο βάρος, αυτές τις αποφάσεις ακολουθεί και υλοποιεί. Ενότητα στη διαφορετικότητα, με το κύριο βάρος στην ενότητα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων που εκπροσωπούμε.

Μεμονωμένες συμπεριφορές, ξένες προς τον πολιτικό πολιτισμό και το ήθος της Αριστεράς, δεν χαρακτηρίζουν ούτε θα χαρακτηρίσουν ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος μας είναι μόνο η νίκη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s