Θ. Φωτίου: Το συνέδριο φέρνει την προσδοκία μιας μεγάλης νίκης για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός (βίντεο)

Ομιλία της Θ. Φωτίου στο 3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Αυτό το συνέδριο φέρνει τη χαρά της ζωντανής συνάντησής μας μετά από 6 χρόνια. Φέρνει την προσδοκία μιας μεγάλης νίκης για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός. Αυτό είναι το στοίχημα, με την αγωνία αν θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του.

Όμως γίνεται στη σκιά του πολέμου στη γειτονιά μας, μεγάλων διεθνών αναδιατάξεων και νέας κούρσας εξοπλισμών. Όλες και όλοι απειλούμαστε. Το κόμμα μας είναι πρωτοστάτης στα φιλειρηνικά κινήματα με την Αλληλεγγύη για Όλους, που έκανε μία συγκλονιστική συναυλία και πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το 2012-15 η Αλληλεγγύη για Όλους πρωτοστάτησε για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα. Σήμερα πρωτοστατεί για την ειρήνη. Πυκνώστε τις γραμμές της!

Όλοι συνομολογούμε ότι πρέπει να φύγει τώρα ο Μητσοτάκης και οι ολιγάρχες που τον κρατούν στην εξουσία. Αυτοί περιμένουν τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και όσο δεν έρχονται, δεν τον αφήνουν να κάνει εκλογές.

Είναι αυτά τα χρήματα από τα οποία η Πορτογαλία δίνει 2,7 δισ. για την Τράπεζα Στέγης που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Με τον Μητσοτάκη δημιουργήθηκε μία οξεία στεγαστική κρίση. Διότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την τρίτη χειρότερη θέση στα εισοδήματα στην Ευρώπη και μία από τις πρώτες στα έξοδα στέγης. Και όλα αυτά προ της ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό στην Ελλάδα το 40% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το μισό του εισόδημα σε έξοδα στέγης. Ξέρετε πόσο είναι ο ευρωπαϊκός Μέσος Όρος; Μόνο 9,2% του πληθυσμού, εμείς 40%. Κι αυτό πάλι πριν την ενεργειακή κρίση.

Η στεγαστική κρίση δεν πλήττει μόνο τους νέους αλλά οδηγεί και σε ανθρωπιστική κρίση τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε νέο σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης. Είπε χτες ο Αλέξης για την Τράπεζα Κατοικίας. Είπε για την κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου που πάει να κάνει αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, γιατί τα 4/5 του πλούτου των νοικοκυριών στη χώρα μας είναι η κατοικία.

Είπα ότι έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Δυστυχώς αυτό που νομίζαμε ότι είχαμε αντιμετωπίσει το 2015, το ΄16 και το ΄17 που ρίξαμε τη φτώχεια, την παιδική φτώχεια, την υλική στέρηση και μειώσαμε τις ανισότητες, είναι ξανά μπροστά μας.

Είμαστε περήφανοι για την Κάρτα Αλληλεγγύης, για το ΚΕΑ, για το νέο Επίδομα Παιδιού, για το Επίδομα Ενοικίου, για τα Σχολικά Γεύματα, για τα voucher στις άνεργες μητέρες, για τα 245 Κέντρα Κοινότητας, για το νόμο αναδοχής-υιοθεσίας, για την ίδρυση του ΟΠΕΚΑ.

Τα κάναμε όλα αυτά ψηφιακά για να δώσουμε αξιοπρέπεια στον πολίτη, για να καταπολεμήσουμε τις πελατειακές σχέσεις. Το ψηφιακό ΚΕΑ είναι σήμερα το emvolio.gr που μας πουλάει ο Πιερρακάκης σαν ψηφιακά καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Αυξήσαμε από 780 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της κοινωνικής πρόνοιας σε 3,5 δις μέσα σε 4,5 πολύ δύσκολα χρόνια. Ο Μητσοτάκης πετσοκόβει επιδόματα και παροχές κάθε μέρα και τα μειώνει με κάθε τρόπο.

Προχωρήσαμε όμως και τις επεξεργασίες μας στα τρία χρόνια που είμαστε αντιπολίτευση. Σήμερα πιστεύουμε ότι η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για τους ακραία φτωχούς, όπως θέλει ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης. Είναι για όλους μας, που κάποια στιγμή της ζωής μας πληττόμαστε από εθνικές ή διεθνείς κρίσεις (κλιματική, οικονομική, ενεργειακή, δημοσιονομική) ή ακόμη και από προσωπικές κρίσεις (ανεργία, ασθένεια, βλάβη, κρίση στέγης).

Γι’ αυτό σχεδιάσαμε ένα νέο δίχτυ ασφαλείας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που το πρότεινε ο Πρόεδρος για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, για τους σεισμούς. Δημιουργούμε τον κοινωνικό μισθό μέσα από το δημόσιο καθολικό, δωρεάν κοινωνικό κράτος. Αυτό πληρώνει τις παροχές Υγείας – Παιδείας που αλλιώς πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του.

Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό σύστημα για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας υγείας – πρόνοιας για το παιδί, τον ανάπηρο, τη γυναίκα τον ηλικιωμένο, που θα τον παρακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Όμως έχουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, σοβαρό με κέντρο την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.