Δ. Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις διαφωνίες και τις διαφορετικές απόψεις έγινε κυβέρνηση το 2015 και με αυτές θα ξαναγίνει

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «radio north 98.0»:

Τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στον Συνασπισμό παλιότερα, εμείς ποτέ δεν κρύβαμε τις διαφωνίες μας και τις διαφορετικές γνώμες, ιδιαίτερα σε περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια των Συνεδρίων. Κάποιοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα επιχειρήματα, κάποιοι άλλοι το θυμικό και κάποιοι τη λογική ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να «νικήσουν», κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να το επιτύχουν. Στο τέλος όμως παίρνονται συλλογικά οι αποφάσεις και με αυτό τον τρόπο προχωράμε. Με αυτό τον τρόπο γίναμε κυβέρνηση και με αυτόν θα ξαναγίνουμε.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία όσον αφορά την ενότητα στις γραμμές του κόμματος, όπως και ότι όλοι θα είμαστε «πακτωμένοι» γύρω από τις συλλογικές αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου.

Στις 15 Μαΐου λοιπόν, μαζί με την εκλογή Προέδρου και ΚΕ, θα ψηφίσουμε με κάλπη και για ορισμένα θέματα του Καταστατικού, πάνω στα οποία υπάρχει ισχυρή διαφωνία, όπως είναι η διαδικασία ένταξης των νέων μελών, η ύπαρξη ή όχι Εθνικού Συμβουλίου κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ «αρχηγικό» κόμμα. Έχουμε έναν άξιο πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό που μας διακρίνει και θα πρέπει να μας διακρίνει, είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα. Συζητάμε έχοντας τις διαφωνίες και τις ενστάσεις μας για τα θέματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη Βουλή και στην κοινωνία, αλλά παίρνουμε αποφάσεις που αυτές είναι και οι αποφάσεις του κόμματος που υλοποιούνται. Ο πρόεδρος λοιπόν του κόμματος, έχοντας και ένα ιδιαίτερο βάρος, αυτές τις αποφάσεις ακολουθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη αμεσότητα που διαθέτει με τον κόσμο, έχει προσφέρει πολλά στο κόμμα. Είναι λοιπόν καλό να διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα χαρισματικό ηγέτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προσφέρει μια νέα γενιά στελεχών στην ελληνική πολιτική σκηνή, που διαθέτουν συγχρόνως κυβερνητική εμπειρία, χωρίς να έχουν ξεπεράσει καν τα 40 τους χρόνια.

Παράλληλα, μια παλιότερη γενιά στελεχών, οι οποίοι έχουν εμπειρίες από πολιτική δουλειά σε πολύ αντίξοες συνθήκες, έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του κόμματος, επέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο το 2008 ,σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι και είναι έτοιμοι να προσφέρουν πάλι από όποια θέση και να βρίσκονται.

Το κύριο ενδιαφέρον μας τώρα επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να μην μετατραπεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο και στο πως θα μπορέσουμε να αλλάξουμε ρότα στο κύμα ακρίβειας και στις δυσκολίες γενικότερα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός. Αυτό πολιτικά σημαίνει την ανάδειξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών-προοδευτικών κομμάτων.

Υπάρχει μια μερίδα κόσμου που πιστεύει ότι η εξοντωτική πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς θα πρέπει να παίρνει το χαρακτήρα της εξόντωσης. Για εμένα προσωπικά, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν πολιτικό αντίπαλο και όχι μισητό εχθρό.