Γρηγόρης Μαρκέτος: Ο κόσμος ζητάει μιαν Αριστερά θεματοφύλακα, μπροστάρη και συνεχιστή των λαϊκών αγώνων

Η ομιλία του Γρηγόρη Μαρκέτου, που ήταν η πρώτη που άνοιξε τον κύκλο ομιλιών των συνέδρων στις 15/4/2022:

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Λέγομαι Γρηγόρης Μαρκέτος και είμαι αιρετό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας και υπεύθυνος των Υγειονομικών και του τμήματος Πρόνοιας.

Χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ –στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- αντιπροσωπεύοντας όχι τους εαυτούς μας, αλλά τις οργανώσεις που μας ψήφισαν και τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες προέρχεται καθένας και καθεμιά από εμάς και που περιμένουν ένα μήνυμα ενότητας όταν επιστρέψουμε και μια ελπίδα προοπτικής για την Πατρίδα μας, που χειμάζει κάτω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της δεξιάς κυβέρνησης.

Η ουσία όπως καταλαβαίνουμε είναι να βγούμε από εδώ έχοντας συντάξει ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια καινούργια οπτική και που δεν θα αποτελεί μια εναλλαγή αλλά μια εκ βάθρων αναδιάταξη του κοινωνικού ιστού. Θα πρέπει με το πρόγραμμα αυτό να καταλάβουν όλοι και όλες ότι η Ριζοσπαστική, Ανανεωτική, Πολύχρωμη Αριστερά δεν διεκδικεί την εξουσία, αλλά αγωνίζεται για μια συμμετοχική Δημοκρατία με τον πολίτη πρωταγωνιστή στη ίδια την ζωή του.

Μόνο αν πεισθούμε εμείς οι ίδιοι ότι παλεύουμε για κάτι καινούργιο και όχι ότι απλώς διεκπεραιώνουμε, τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε και τον Λαό. Ο πολίτης θέλει ανθρώπους με ενέργεια να του μεταφέρουν ένα πρόγραμμα ζωντανό που θα του μεταδώσει την ελπίδα που έχει χάσει.

Τα πρόγραμμα αυτό πρέπει να φτάσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόρτα και για να το πω πιο παραστατικά και κατανοητά θα χρησιμοποιήσω τα τελευταία λόγια ζωής του μεγάλου δάσκαλου και σύντροφου Μπερλίνγκουερ στις 7 Ιούνη του 1984 στην Πάντοβα ‘’ casa per casa , azienda per azienda , strada per strada.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Αν ναι, τότε προχωράμε γιατί εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσες περιμένουν κάτι από εμάς, κάτι που θα ξαναδώσει νόημα στις ζωές τους και φυσικά στις ζωές όλων μας.

Περιμένουν ένα εύληπτο και περιεκτικό πρόγραμμα που δεν θα ξεχνάει τίποτε! Θα ‘ναι ένα πρόγραμμα εκατό σημείων που θα καίει με την πρώτη ματιά. Θα γράφει με σαφήνεια για την στέγη και το πρόβλημα με το καθεστώς airbnb και θα δίνει λύσεις, θα γράφει για τις ανεμογεννήτριες που εξαπλώνονται χωρίς πρόγραμμα, άναρχα , προκλητικά και καταστρέφουν τα πάντα. Θα γράφει για την Υγεία όχι σε 13 γραμμές όπως αυτό που έφτασε στα χέρια μας αλλά σε πολύ περισσότερες, θα γράφει για τον σεβασμό του διαφορετικού, είτε αυτό είναι τρόπος ζωής είτε είναι ντοπιολαλιά περιοχής που πρέπει να γίνει εβδομαδιαίο τοπικό σχολικό μάθημα, είτε είναι θρησκεία και τόποι λατρείας της, είτε είναι η προστασία της αναπηρίας. Θα μιλάει για κτηνοτροφία και για αλιεία που το τωρινό πρόγραμμα δεν αναφέρει τίποτε. Θα μιλάει το πρόγραμμα αυτό για το νέο συμβόλαιο που θα υπογραφεί μεταξύ κράτους και επίσημης εκκλησίας χωρίς να κάνει ότι δεν υπάρχει το θέμα.

Ο κόσμος ξέρει καλά ποιοι είμαστε, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε περιτύλιγμα για να γίνουμε πιο ελκυστικοί ή πιο γοητευτικοί. Αριστεροί ήμασταν τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 και πάλι αριστεροί ήμασταν τον Ιούλη του 2019. Αυτό που χρειάζεται είναι να ασχοληθούμε σοβαρά με το περιεχόμενο του πακέτου, αυτό ζητάει ο κόσμος και για να επικαιροποιήσω λόγω των ημερών την ομιλία μου κλείνοντας, ο κόσμος δεν ζητάει μια νεκρανάσταση κομματικών Λάζαρων γιατί αυτός ο ίδιος τους έχει εξοβελίσει οριστικά από την πολιτική ζωή του τόπου!

Ο κόσμος ζητάει μιαν Αριστερά θεματοφύλακα, μπροστάρη και συνεχιστή των λαϊκών αγώνων του ΕΑΜ, του 114, της αντιδικτατορικής πάλης, των σκληρών χρόνων της μεταπολίτευσης και του ακτιβιστικού κινήματος των αγανακτισμένων στις πλατείες.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας