Ράνια Σβίγκου: Δίνουμε ένα δυνατό μήνυμα: μπορούμε και θα τα καταφέρουμε

Ομιλία της Ράνιας Σβίγκου στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

📌Από το καλοκαίρι του 2019, το πελατειακό κράτος επανέκαμψε δριμύτερο, οι απευθείας αναθέσεις έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, η μονοφωνία των μεγάλων μέσων έγινε πια καθεστώς. Και ταυτόχρονα, αυξήθηκε ραγδαία η ανεργία και η επισφάλεια, καταργήθηκαν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατακόρυφα, περιορίστηκαν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ξεπουλήθηκε ό,τι δημόσιο είχε απομείνει. Η Υγεία και η Παιδεία αντιμετωπίστηκαν ως ένα προϊόν, για όσους κι όσες έχουν χρήματα για να αγοράσουν την πρόσβαση σε αυτά.

📌Όσοι μιλούσαν για μια επιστροφή στην κανονικότητα, έχουν πια διαψευστεί πανηγυρικά. Όσοι θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι απλώς θέμα δήθεν “αριστείας” και “διαχείρισης”, μια σύνθεση μάνατζμεντ και καλής επικοινωνίας, έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται τους τριγμούς της αλλαγής.

📌Μπροστά σε αυτά που βιώνουμε, κι ακόμα περισσότερο μπροστά σε αυτά που έρχονται, είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε το κόμμα της Αριστεράς του 21 ου αιώνα. Ένα κόμμα που να απευθύνεται και να δίνει φωνή και ελπίδα:

στους νέους και στις νέες, που ζουν στην επισφάλεια, με μισθούς 300 και 400 ευρώ, και που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

στους άνεργους και τις άνεργες, που ζουν με την αγωνία, όχι για το μέλλον, αλλά για την επόμενη μέρα

στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, που τα λεφτά τους τελειώνουν ήδη από τη δεύτερη βδομάδα στους μικρομαγαζάτορες που αγωνίζονται να τα φέρουν πέρα, με τους λογαριασμούς και τον ανταγωνισμό από τα mall

📌Πρέπει να δούμε και να αντλήσουμε, όχι μόνο συμπεράσματα αλλά και διδάγματα από τους αγώνες που έγιναν, τα τελευταία χρόνια.

Τους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων της efood, που στηρίχθηκαν μαζικά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Τις συγκεντρώσεις για το κλίμα, για τους ελεύθερους χώρους, για την καταστροφή του περιβάλλοντος

Το κίνημα metoo, που κατάφερε να σπάσει τη σιωπή

Τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες κατά των γυναικοκτονιών, της γυναικείας

κακοποίησης, των βιασμών, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

📌Και είναι εξαιρετικά σημαντικό, σε αυτούς τους καιρούς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προωθεί την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα. Δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της πράξης.

📌Είναι ιστορικό μας καθήκον να βγούμε από εδώ, με ένα κόμμα ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο ενωμένο, ακόμα πιο μαζικό.

Γιατί έχουμε ιστορική ευθύνη να αγωνιστούμε για να ξανακυβερνήσουμε, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της εργασίας,

σε όσους κι όσες μας εμπιστεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, σε όσους κι όσες βρίσκονται μαζί μας τώρα. Στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, που αισθάνονται αποκλεισμένοι από το πολιτικό σύστημα, που θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς.

📌Γιατί είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε απέναντι σε αυτό το σύστημα που παράγει ανισότητες και αποκλεισμούς, που καταδυναστεύει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του

λαού. Όντας οργανικό μέρος της ευρύτερης αριστερής και προοδευτικής οικογένειας, πρέπει να παρέμβουμε στην ατζέντα της περιόδου, να δώσουμε σύγχρονες αριστερές και προοδευτικές απαντήσεις στο κοινωνικό ζήτημα, να απαντήσουμε στα προβλήματα με λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες της εποχής, όχι με κοινοτοπίες τύπου «να στραφούμε προς το κέντρο», ή σε έναν νεφελώδη «μεσαίο χώρο».

📌Γιατί μια πραγματικά νικηφόρα στρατηγική, είναι αυτή που ορίζει την ατζέντα της περιόδου, δεν τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, δεν αναλύεται απλώς σε κινήσεις τακτικής. Μια στρατηγική που περιγράφει τα προβλήματα, που δίνει πειστικές και αξιόπιστες λύσεις, που προωθεί με όραμα και ρεαλισμό μια εναλλακτική ατζέντα, κι ένα σύνολο αλλαγών, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις της εποχής. Έτσι θα πείσουμε, και θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Άλλωστε, η ιστορία και η πορεία μας, μας δείχνει ότι, όποτε μιλήσαμε ξεκάθαρα και χωρίς «στρογγυλέματα», όταν προτείναμε τολμηρές, αλλά σωστές, αξιόπιστες και δίκαιες λύσεις, κερδίσαμε.

📌Πρέπει να κερδίσουμε και τώρα. Γιατί στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, είναι ιστορικά αναγκαίο και κοινωνικά απαραίτητο να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού, και μιας ακραίας, συντηρητικής, σκοταδιστικής και σεξιστικής δεξιάς και ακροδεξιάς.

Μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας από τις ξένες αντιπροσωπείες που τιμούν με την παρουσία τους τις εργασίες του Συνεδρίου μας , μαζί με τους αριστερούς και προοδευτικούς ηγέτες κομμάτων από όλο τον κόσμο που έστειλαν χαιρετισμούς στο συνέδριο μας.

Δίνουμε ένα δυνατό μήνυμα: μπορούμε, και θα τα καταφέρουμε.