Μιχ. Υδραίος: Το μέλλον είναι μπροστά, είναι Αριστερά

Τοποθέτηση του Μιχάλη Υδραίου στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η βάρβαρη εισβολή της κυβέρνησης Πούτιν και όχι του ρωσικού λαού, διαμορφώνει μια νέα δυστοπική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τον κόσμο. Οι νεκροί του πολέμου, οι πρόσφυγες, το μαρτύριο των αμάχων, ο ζόφος του πολέμου , αυτή είναι η νέα πραγματικότητα εδώ στην Ευρώπη, στην γειτονιά μας. Οι συνέπειες είναι ακόμα πιο ζοφερές στο πολιτικό πεδίο. Ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ, νέα τείχη στην Ευρώπη, εκρηκτική αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των δαπανών για το κοινωνικό κράτος. Ο μιλιταρισμός στο προσκήνιο. Εμείς, η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε όλες τις αντιπολεμικές πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση ενός ισχυρού ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. Σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Με μέτωπο στους νέους ανθρώπους. Με πρωτότυπες μορφές δράσεις. Οι τελευταίες συναυλίες ειρήνης σε Αθήνα, Πάτρα, Μυτιλήνη τόσο προς τη συμμετοχή νεολαίας, όσο και προς την αξιοποίηση του πολιτισμού τέχνης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Ένα σύγχρονο κίνημα ειρήνης οφείλει να ασχοληθεί και με τα «καθ’ ημάς» με την επίλυση των προβλήματων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ξεφύγουμε επιτέλους από την βαρβαρότητα των στρατιωτικών εξοπλισμών από τους άσκοπους ανταγωνισμούς. Είναι ιστορική στιγμή ότι σε αυτήν την αίθουσα βρίσκονται οι αρχιτέκτονες μιας ιστορικής συμφωνίας, της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτήν την ρότα οφείλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση των ευρύτερων αντιδεξιών -αντινεοφιλελεύθερων, προοδευτικών δυνάμεων.

Η ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ – Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Παρακολουθούμε με επιμονή, με μέθοδο, τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες, αναλύουμε τις εξελίξεις. Οι πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Μπορεί η αριστερά να μη συμμετέχει στον β’ γύρο, αλλά η αριστερά είναι ΕΔΩ , πρωταγωνιστεί τις εξελίξεις. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι σε απόλυτο βαθμό την πολιτική συμπεριφορά του Ζ.Λ. Μελανσόν. Συμμερίζομαι όμως το μήνυμα που στέλνουν τα εργατικά προάστεια του Παρισιού και της νεολαίας που ανέδειξαν τον υποψήφιο της Αριστεράς σε πρώτη δύναμη. Συμμερίζομαι την ανάγκη για μια ισχυρή ριζοσπαστική αριστερά. Σε συνθήκες ακραίων πολλαπλών κρίσεων, σε συνθήκες έκρηξης των ανισοτήτων οι λύσεις δεν μπορεί να είναι προς το κέντρο και τη μεσαία τάξη. Δεν χρειαζόμαστε συνταγές του προηγούμενου αιώνα. Το μέλλον είναι μπροστά, είναι Αριστερά.

Σε μία Αριστερά με:

-ισχυρές κοινωνικές εκπροσωπήσεις του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας,

-ισχυρή διασύνδεση με τα κινήματα,

– ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Το μέλλον είναι εδώ και μας ανήκει.