Μανώλης Μπουσούνης: Αποφάσεις που είναι σημαντικό να λάβουμε στο Συνέδριο

Η ομιλία του Μανώλη Μπουσούνη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Μοιράστηκα στα 4-5 λεπτά που όλες και όλοι έχουμε βασικές σκέψεις που φαίνονται στο οπτικοακουστικό υλικό:

Τι δεν κατόρθωσα να θέσω στο σώμα και σε όσους παρακολουθούν ως συνεισφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων που θεωρώ σημαντικό να λάβουμε στο Συνέδριο το μοιράζουμε εδώ με όσους το θεωρούν σημαντικό:

1. Ποιότητα ζωής: Συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα, ποιοτικές και αποτελεσματικές. Το λεωφορείο να περνάει ανά 3-5 λεπτά τις ώρες αιχμής ειδικά, να είναι άνετο, φιλοπεριβαλλοντικό, δημόσιο και με χαμηλότερο αντίτιμο. Η δημοτική συγκοινωνία σε κάθε δήμο να ενισχυθεί ώστε να μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο όσοι έχουμε. Το ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ να ξέρεις ότι θα φτάσει σε 5-10 λεπτά όποτε χρειαστείς. Η ανακύκλωση να γίνει καθολική δέσμευση κάθε νοικοκυριού, δημόσιου οργανισμού και επιχείρησης πριν μας πνίξει το σκουπίδι της ανάπτυξης. Εμείς στα Δυτικά σε λίγο θα δοκιμαζόμαστε για την ίδια μας την ύπαρξη με ρύπανση του αέρα από την χωματερή στη Φυλή. Η ψηφιοποίηση του κράτους να γίνει εκεί που υπάρχει πελατειακή πρακτική, εξυπηρετήσεις και εκβιασμοί και όχι μόνο στα εύκολα.

2. Την ανάγκη η αριστερά με ηγετική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μιλήσει με σαφήνεια για ένα πολυετές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιας υγείας που θα επιφέρει την παρουσία επαρκώς αμειβόμενου μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε κάθε Δήμο της χώρας και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε πρότυπα κοινωνικής συνοχής και εξέλιξης. Την υπεράσπιση του καθολικού εμβολιασμού όπου απαιτείται, την άρση πατεντών κ.α.

3. Το νέο παραγωγικό σχέδιο για την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς σε προϊόντα που δύναται να υποκαταστήσουν εισαγωγές ώστε να μην χειροτερεύει περαιτέρω η Καθαρή Θέση της χώρας που σήμερα είναι σε τραγικά επίπεδα (-320 δισ € το Δ του 2021 όταν το 2019 ήταν στα 280 δισ. €).

4. Για τη σύγκρουση με αυτό που έχει πει ο Πάνος Σκουρλέτης fundοποίηση της ελληνικής οικονομίας και ρευστοποιεί άμεσα σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις. Τη νέα πρόταση μας για να αποκτήσει το Δημόσιο τον έλεγχο υποδομών όπως πχ η Αττική Οδός. Ας αναλογιστούμε ότι μπορούμε να πληρώνουμε ένα χαμηλότερο διόδιο και μέρος αυτού να πηγαίνει πχ για την αύξηση των συντάξεων, για την πολιτική προστασία, για την ενεργειακή συνοχή κ.α.

5. Για τη νέα φορολογική συνείδηση ως δύναμη ανάπτυξης και αναδιανομής απέναντι στο σαρωτικό μαύρισμα της οικονομίας που έχει στήσει ο παρασιτισμός του κου Μητσοτάκη και που με μαθηματική ακρίβεια γεννά τους όρους για τη νέα υπαγωγή της χώρας σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Ναι η Αριστερά να μιλήσει για ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς προκαταβολές φόρου, ΦΠΑ στα ύψη στα λαϊκά αγαθά και τέλη επιτηδεύματος αλλά πραγματική συνείδηση ότι κάθε σεντ γυρνάει στην πραγματική οικονομία και το κράτος πρόνοιας. Το αποδείξαμε με το πρόγραμμα Φιλόδημος στους Δήμους, με την ενίσχυση των Νοσοκομείων, με τη χορήγηση του ΚΕΑ, με την αύξηση του Α21 κατά 40% το μήνα (ένα παιδί μέχρι να γίνει 18 με τη ρύθμιση μας αύξησε το οικογενειακό επίδομα πάνω από 3.500 €), με το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος, με το ΕΛΙΔΕΚ, με τα σχολικά γεύματα, με τα διπλάσσια voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας κ.α.

6. Για την επαναφορά όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, την επαναφορά του ΕΚΑΣ έστω και κατά 50% άμεσα γιατί αφορά τους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Για τα 800 €/μεικτά/μήνα κατώτατο μισθό που πρέπει να το μάθουν οι εργαζόμενοι ότι δεσμευόμαστε για αυτό στα τηλεφωνικά κέντρα, στα πρατήρια καυσίμων, στα καταστήματα και άρα απαιτείται από εμάς μια σαρωτική καμπάνια σε όλη τη χώρα σε αυτή την κατεύθυνση.

7. Για την ξεκάθαρη θέση που πρέπει να λάβουμε για τη στελέχωση του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό.

8. Για την ίδρυση κέντρων οικογένειας σε κάθε Δήμο και χώρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και τη ραγδαία ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι σε όλα τα επίπεδα.

9. Για την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των μερισμάτων των κερδών εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ όπου με αυτά τα ποσά θα διπλασιαστεί η επιδότηση ενοικίου στους ήδη δικαιούχους και θα αυξηθεί ο αριθμός δικαιούχων.

9. Για την απεξάρτηση των αναπήρων όπου αυτό είναι εφικτό από τους μη ανάπηρους στην καθημερινή ζωή.

10. Για να γίνει το δημόσιο σχολείο πρότυπο κοινωνικής συνοχής με λιγότερους μαθητές ανά αίθουσα, αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση των σχολείων, την ισχυρή παρουσία της τεχνολογίας, των τεχνών, της άθλησης και των ανθρωπιστικών σπουδών στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

11. Για το τσάκισμα του ρουσφετιού από το στρατό μέχρι το Καθεστώς Μητσοτάκη που όλες σχεδόν οι προσλήψεις γίνονται εκτός ΑΣΕΠ.

12. Για μια πολιτική προστασίας που θα αντιμετωπίσει με επάρκεια τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας από τα διαρκώς μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα.

13. Για τη δημιουργία δημόσιας, τράπεζας ειδικού σκοπού, δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων.

14. Για τη θέσπιση βασικού εισοδήματος στην αρχή πιλοτικά για 2 χρόνια και μετά καθολικά.

15. Για ανοικτά δημόσια πανεπιστήμια για όλο το λαό. Χωρίς αστυνομία όπου θα μάθει επιτέλους όλη η κοινωνία ότι οι διαλέξεις είναι ανοικτές για όλες και όλους και μπορούν να παρακολουθεί και ένας/μια μη φοιτητής/τρια ότι θεωρεί ενδιαφέρον.

16. Για ένα αποθεματικό για κάθε παιδί με κλιμάκωση ανάλογα την περιουσιακή κατάσταση που θα λαμβάνει στα 18 του χρόνια ώστε να φύγει από το παιδικό δωμάτιο (στη Γερμανία εισηγήθηκαν τα 20.000 €).

17. Για να δοθούν επιτέλους κίνητρα για πραγματική αποκέντρωση και ενίσχυση όλης της επικράτειας.

18. Για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση πολυφωνίας και καινοτομίας και φαντασίας που θα είμαστε περήφανοι. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με αμιγώς παιδικό κανάλι ώστε να αποφεύγεται η επαφή με απαράδεκτα μηνύματα όλη μέρα.

19. Για ανθρώπινα ωράρια, κατάργηση εργασίας της Κυριακής σε πολλούς κλάδους και την ανάκτηση του χρόνου ξανά. Ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί όλο τον χρόνο ως εργασία και τη ζωή αναλώσιμη καθώς ορίζει τηλεφωνικά κέντρα 24 ώρες το 2ωρο να εξυπηρετούν για ερωτήσεις σχετικά με ένα επίδομα ενώ την ίδια ώρα αφήνει χιλιάδες να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες χιλιάδες να απειλείται η υγεία τους γιατί καθυστερεί ένα αναγκαίο χειρουργείο.

20. Για όλα αυτά προϋπόθεση είναι να παλέψουμε για το σταμάτημα της γενικευμένης σύρραξης που απειλεί την ανθρωπότητα με αιχμή την καταδίκη κάθε παράνομης εισβολής σε ανεξάρτητη χώρα όπως τώρα στην Ουκρανία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s