Δ. Παπαδημούλης: Κερδοσκοπία με υπογραφή Μητσοτάκη (βίντεο)

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV της Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η συνέντευξη αφορούσε δυο μέιζονα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, τις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές και τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία μετά την Ρωσική εισβολή.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Κώστα Μαυρίδη, Δήμητρας Μακρή και Βαγγέλη Χριστόδουλου, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα θέματα αυτά ως εξής:

Για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές

«Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ήταν εντυπωσιακά καλή η επίδοση του αριστερού υποψήφιου Μελανσόν. Αν δεν υπήρχε η πολυδιάσπαση της Αριστεράς, θα ήταν τώρα στον δεύτερο γύρο.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν πήγε πολύ δεξιά και υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις και διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς και στο πρόγραμμα που εφαρμόζει, που είναι αρκετά πιο δεξιό από αυτά που υποσχέθηκε, δεν χωρούν “ίσες αποστάσεις” στον Β’ γύρο των εκλογών. Γιατί η Λεπέν εκπροσωπεί μια επικίνδυνη ακροδεξιά, παρά το καμουφλάζ.

Ο Μελανσόν, υπογράμμισε τρεις φορές στις δηλώσεις του “ούτε μια ψήφος στη Λεπέν”. Αν δείτε στο πέρασμα του χρόνου, η Λεπέν προσπαθεί να καμουφλάρει την ακροδεξιά της φυσιογνωμία και πολιτική.
Ο Μακρόν, ειδικά στα φορολογικά και τα οικονομικά, έκανε πράξη μια πολιτική υπέρ των πλουσίων, η οποία επιτρέπει στην άκρα δεξιά και στη Λεπέν, να ψαρεύει εκλογικό ακροατήριο στους άνεργους, τους φτωχούς και τους αποκλεισμένους. Θέλει λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή.
[ VIDEO >  Αν ήμουν Γάλλος, θα έλεγα, πιάστε τη μύτη σας -φτωχοί, άνεργοι, αριστεροί, αποκλεισμένοι, όσοι νιώθετε θυμό, και ψηφίστε Μακρόν. Αν βγει η Λεπέν, θα είναι μια βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο τη Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και της ΕΕ.
Και το εθνικό μας συμφέρον, ως Ελλάδα, είναι να αποφύγουμε μια τέτοια εκλογή.

Επειδή είδα και τη ΝΔ να ανησυχεί δήθεν για το ενδεχόμενο να εκλεγεί η Λεπέν στον Β’ γύρο, μου φαίνεται υποκριτικό να ανησυχεί η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πιθανή εκλογή της Λεπέν, όταν έχει πρώτο τη τάξει υπουργό, με επιλογή Μητσοτάκη, τον κουμπάρο του Λεπέν, που είναι ακόμη δεξιότερα από την κόρη του.

 

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο Μακρόν λεηλάτησε τους Σοσιαλιστές -που ήθελαν και τα ‘παθαν- και τους έχει εξαφανίσει, από τη δεξιά πήρε ένα παραδοσιακό κομμάτι –η παραδοσιακή δεξιά και αδελφό κόμμα της ΝΔ έχει πέσει κάτω από 5%, με αποτέλεσμα τα δεξιά κόμματα να μετακινηθούν ακόμα πιο δεξιά και να νομιμοποιήσουν την ατζέντα της Λεπέν.
Και επειδή βγήκε και ο Ζεμούρ, ο οποίος είναι ακόμη πιο ακροδεξιός από τη Λεπέν, αυτό την διευκόλυνε στο να ξεπλύνει τη φυσιογνωμία της. Αυτά με ανησυχούν. Καθώς επίσης και το ότι υπάρχουν παραδοσιακοί δεξιοί πολιτικοί, του κόμματος των ρεπουμπλικάνων της δεξιάς, ομογάλακτου της ΝΔ, οι οποίοι πλέον υποστηρίζουν ανοικτά τη Λεπέν.

Κάθε δημοκράτης Γάλλος οφείλει να μην εφησυχάσει και να μην επαναπαυθεί. Γιατί αν κερδίσει τον Β’ γύρο στη Γαλλία μια ακροδεξιά, φίλη και κολλητή του Πούτιν – όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά, αυτό θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Η Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι κάποια περιφερειακή χώρα».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

[ VIDEO >  «Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει εύκολα αυτή η φρίκη του πολέμου, γιατί ο συμβιβασμός που απαιτείται, αυτή τη στιγμή δείχνει ότι δεν ικανοποιεί καμία από τις δυνάμεις που εμπλέκονται. Ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία ούτε τις ΗΠΑ, η ΕΕ δυστυχώς παίζει ρόλο ουραγού στις διαπραγματεύσεις.

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Κάτι που έχει πει ο Ζελένσκι: Μια ουδέτερη Ουκρανία, όχι μέλος του ΝΑΤΟ, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που να μπορεί η κάθε πλευρά να τον εμφανίσει ως νίκη της.


Εχω την εντύπωση ότι ο Πούτιν έχει παγιδευτεί στην απαράδεκτη κίνηση που έκανε εισβάλλοντας σε μια γειτονική χώρα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Και ότι τώρα προσπαθούν, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, να τον βγάλουν όσο το δυνατόν πιο “τσαλακωμένο” και αυτόν και τη Ρωσία, από αυτή την εξέλιξη.

Αυτή την υπόθεση την πληρώνουν πριν απ’ όλα οι Ουκρανοί, αλλά και οι Ρώσοι, με χιλιάδες νεκρούς, και με τεράστιες οικονομικές συνέπειεςαλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι.
[ VIDEO >  Και βέβαια και οι Έλληνες –  διότι στην ακρίβεια Μητσοτάκη, τώρα προστίθεται και η ακρίβεια του πολέμου, την οποία μάλιστα δεν την έχουμε ακόμη δει.


Υπάρχουν και εκείνοι που κερδίζουν βεβαίως. Οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το υγροποιημένο αμερικανικό αέριο στην ΕΕ, το οποίο θα πληρώσουμε ακόμη ακριβότερα απ’ ότι το ρώσικο, κερδίζουν και όσοι παράγουν και εμπορεύονται όπλα. Και κερδίζουν και οι κερδοσκόποι γιατί εν μέσω πολέμου, εκμεταλλεύονται την κατάσταση -ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν έλεγχοι, κάνοντας άγριες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, τους τελευταίους μήνες η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη είναι 28% ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το  58% και στα είδη πρώτης ανάγκης, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αύξησης τιμών είναι περίπου 5% και στην Ελλάδα 15%, που μπορεί να φτάσει και στο 20%. Αυτή είναι κερδοσκοπία, με υπογραφή Μητσοτάκη.

[ VIDEO >  Επιπλέον, στα χρόνια του Κυρ. Μητσοτάκη, αυξήθηκε η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρώσικο φυσικό αέριο, με δική του ευθύνη. Γιατί έκανε μια βιαστική, άγρια και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησημεταθέτοντας πέντε χρόνια νωρίτερα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, από το 2028 που το είχαμε προγραμματίσει με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έδωσε την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτες αεριούχους και στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Επιπλέον, η διοίκηση της ΔΕΠΑ που διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαπραγματευόταν έξι μήνες με τους Ρώσους, για να καταλήξουμε, το ίδιο ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται και η Βουλγαρία και από τους ίδιους αγωγούς, εμείς να το πληρώνουμε 30% ακριβότερα».