Δ. Παπαδημούλης: Οι συνθήκες επιβάλλουν ένα Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, υπερβάσεων και προωθητικών συνθέσεων 

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η ενημερωτική ιστοσελίδα politicus.gr.

«Τα περιθώρια ανοχής και αξιοπρεπούς επιβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να υπάρξει μια αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένο και κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Που θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ακρίβεια με μειώσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, και με πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Θα ρυθμίσει το πανδημικό χρέος, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το πολυβασανισμένο λόγω πανδημίας ΕΣΥ» αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως «είναι δυστύχημα για την χώρα μας ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με πανδημία, πόλεμο, ακρίβεια, έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Όπως τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληρώνει ήδη πολύ ακριβά τις ιδεοληψίες και τα «σπασμένα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δεν μπορεί να ανέχεται άλλο τον εξόφθαλμο εμπαιγμό της κυβέρνησης για το σημερινό αδιέξοδο και την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει». Για να συμπληρώσει πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως την ευθύνη την φέρει ακέραια η κυβέρνηση και οι επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφησε την κερδοσκοπική λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Ιδιωτικοποίησε τους μεγάλους ενεργειακούς φορείς, επέλεξε η ΔΕΗ να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα χρηματιστηριακά κέρδη, χωρίς να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο. Προχώρησε στη βίαιη, βιαστικά και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που δέσμευσε τη χώρα μας στο ορυκτό, πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο». Εντέλει, «οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μονάχα προς όφελος των λίγων και των ισχυρών».

«Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τo κύμα ακρίβειας, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και το ΕΣΥ»

Για το μέλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος, καθώς «οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας και η σύγκριση του τι δεν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο αισιοδοξίας. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι το προσεχές διάστημα θα βιώσουμε το εκρηκτικό μείγμα της ‘’ακρίβειας Μητσοτάκη’’ και του πολέμου σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας».

Τέλος, όσον αφορά το επικείμενο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει πως «οι συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ευρύτερα επιβάλλουν ένα Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, υπερβάσεων και προωθητικών συνθέσεωνΟι πολίτες περιμένουν από εμάς ρεαλιστικές προτάσεις, λύσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο, όραμα για το μέλλον, συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας και ενωμένο και ισχυρό κόμμα, με τον Τσίπρα επικεφαλής». Γι’ αυτό και προτεραιότητα πρέπει να είναι το «τι πρέπει να κάνουμε για να ηττηθεί και να φύγει το συντομότερο δυνατό η πλήρως αποτυχημένη και εχθρική προς τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας κυβέρνηση της ΝΔ. Η επικέντρωση στο από που θα επανεκλεγεί ο Τσίπρας, ως ο μόνος υποψήφιος και η Κ.Ε. μεταθέτουν την ατζέντα από τα μεγάλα επίδικα της εποχής σε ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία».