Δ. Βίτσας: Το φιάσκο του διαγγέλματος Ζελένσκι έχει ονοματεπώνυμο (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΤ TV»:

Μακάρι να ήταν ιστορική η στιγμή του διαγγέλματος Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή, αλλά μάλλον απεδείχθη ιστορική ντροπή. Εμείς παρακολουθήσαμε την ομιλία του κ. Ζελένσκι, ως δείγμα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό μετά την παράνομη επίθεση και εισβολή από τους Ρώσους.

Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια ενέργεια αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και δεν μπορούμε να μιλάμε για συμψηφισμούς.

Πουθενά όπου μίλησε ο κος Ζελένσκι, δεν υπήρξε παρέμβαση νεοναζί και κουκουλοφόρων και φυσικά, αυτό που ενόχλησε περισσότερο, ήταν η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς του για την Κύπρο. Κάτι που φαίνεται να πηγάζει από την σχέση του με την Τουρκία και τον κο Ερντογάν και που σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει.

Υπάρχει ευθύνη του Προέδρου της Βουλής και θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί διπλωματικά προς την ουκρανική πλευρά.

Εμείς κρίναμε ότι θα ήταν απρέπεια προς τον προσκεκλημένο να αποχωρήσουμε από την αίθουσα και θα δημιουργούσε μέγιστο πολιτικό θέμα. Όμως άμεσα διαμαρτυρηθήκαμε, τόσο μέσω του Αλέξη Τσίπρα, όσο και μέσω της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Να θυμίσουμε ότι εμείς και προ του κου Ζελένσκι, όταν ακόμα πρόεδρος ήταν ο Μποροσένκο, διαφωνούσαμε με την ακολουθούμενη πολιτική, ιδιαίτερα όσο αφορά την ένταξη του τάγματος Αζόφ στον Ουκρανικό στρατό και τη συμμετοχή άλλων νεοναζί στην κυβέρνηση .

Όπως και να το κάνουμε όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών, έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα συμφέροντα της κάθε χώρας και όχι με αξίες και ιδέες όπως θα μας άρεσε.

Εξ αιτίας τέτοιων συμφερόντων, μια σειρά Ευρωπαϊκές χώρες , δεν διακόπτουν την ενεργειακή σχέση τους με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ απλά ρίχνουν κάποιες χαϊδευτικές ΄΄μπάτσες΄΄ προς την Τουρκία λόγω της σημαντικής της γεωγραφικής της θέσης.

Γιαυτό δεν είναι καλό για τη χώρα, να διαλαλείται από τη ΝΔ ότι αποτελούμε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και να μας θεωρούν δεδομένους.

Πολλές φορές η πολεμική ρητορική οδηγεί και σε καταστάσεις θερμού πολέμου.

Ακούμε τις απειλές της κας Ζαχάροβα περί συνεπειών λόγω των απελάσεων διπλωματικών υπαλλήλων, αλλά αυτά έρχονται και παρέρχονται όταν σε έχουν ανάγκη.

Αυτό όμως που με φοβίζει είναι ότι έχουμε μπει στη ρότα ενός παγκοσμίου πολέμου. Απομένει να δούμε αν θα είναι ψυχρός ή θερμός.

Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι να βρούμε τη θέση μας σε αυτή την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του κόσμου που έχει τελευταία συντελεστεί και να πηγάζει από τα Ελληνικά συμφέροντα.