Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΕ οφείλει να είναι πρωταγωνιστής και όχι ουραγός στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός (βίντεο)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2023».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης με την ιδιότητα του Συντονιστή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), είπε τα εξής:

«Η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος, μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε έξω από το δόγμα business as usual. Και στα θέματα της ειρήνης, η ΕΕ οφείλει να είναι πρωταγωνιστής και όχι ουραγός στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Είναι αδιανόητο να παίζει αυτό το ρόλο ως ειρηνοποιός ο Ερντογάν και να απουσιάζει ουσιαστικά η ΕΕ. Δεν μπορούμε να είμαστε οικονομικός γίγαντας κε Χαν και την ίδια στιγμή πολιτικός νάνος.
Η ΕΕ και οι λαοί της υφίστανται τραγικές συνέπειες από τις αρνητικές οικονομικές πεπιπτώσεις αυτού του πολέμου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά με την Έκθεση Στεφανούτσα, μια πιο ισχυρή ώθηση στην υλοποίηση όσων έχουμε σχεδιάσει. Και τροποποίηση των δημοσιονομικών προοπτικών και ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε να αποκτήσουμε πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα – να μην είναι απλώς μια “ετικέτα”, γιατί οι ανισότητες μεγαλώνουν.
Κι ακόμη: Για τη χρηματοδότηση μιας Ευρωπαίκής Ένωσης Υγείας, για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση – διότι πρέπει να επενδύσουμε στις ΑΠΕ και στην εκοικονόμηση ενέργειας. Και για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Σε όλους τους πρόσφυγες, συνάδελφοι της Πολωνίας! Και σε αυτούς που ερχόντουσαν στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και δεν δεχθήκατε να πάρετε ούτε έναν. Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά!

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεκδίκηση ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για έναν πιο ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αλλά και για ειρήνη το συντομότερο.

Σας ευχαριστώ.  ».