Δ. Παπαδημούλης: Καλωσορίζω την απόφαση της ΕΤΕπ να εγκρίνει άμεση χρηματοδοτική στήριξη ύψους 668 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα: «Οικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – Ετήσια έκθεση 2021».

Με την ιδιότητά του ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο ευρωβουλευτή Νταβίντ Κορμάντ, γιατί το σχέδιο έκθεσης που μας παρουσίασε είναι μια πολύ καλή βάση για την δουλειά μας και μας βοηθά να έχουμε στο τέλος ένα καλό αποτέλεσμα και με μια ευρεία συμφωνία. Με εποικοδομητικό πνεύμα η Πολιτική μου Ομάδα θα εργαστεί και θα καταθέσει τροπολογίες.

Καταρχάς νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η απόφαση να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε κλιματική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των επενδύσεων εντός του 2022 να αφορά το κλίμα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενισχυθεί ο νέος Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όσον αφορά την συνοχή αυξάνοντας τις δανειοδοτικές δραστηριότητές τις στις περιφέρειες της συνοχής – ιδιαίτερα στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Επίσης, νομίζω ότι επειδή στα θέματα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις προκλήσεις, χρειάζεται να ενισχυθούν τα επενδυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι διαρκής η έγνοια τα θέματα της διαφάνειας, της καταπολέμησης της απάτης και όλων των αναγκαίων ελέγχων έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο φαινόμενα διασπάθισης πόρων. Και νομίζω ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε έναν ισχυρότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτσι ώστε να διασφαλίζουμε και με την δική μας συμβολή ότι τα έργα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα σέβονται πλήρως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Σε μια περίοδο σημαντικού επενδυτικού κενού έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξει και πρέπει να τον ενθαρρύνουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να εγκρίνει την άμεση χρηματοδοτική στήριξη ύψους 668 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να την συνεχίσουμε και στη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ».