Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ACTION 24»:

Δεν είναι ανίκανοι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Απλά ακολουθούν μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική.

Ψάχνουν σε λάθος μέρος αν νομίζουν ότι κάθε ευρώ που προορίζεται για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών , βρίσκεται στην οδό Νίκης ή στην Καραγιώργη Σερβίας. Εκεί που ΄΄χάνονται΄΄ τα λεφτά είναι στα υπερκέρδη ορισμένων.

Τι είδους κρίση είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα;

Είναι κρίση αυξημένης προσφοράς; Είναι κρίση αυξημένης ζήτησης;

Τις τελευταίες 30 ημέρες η Ρωσία έχει εισπράξει περίπου 25 δις ευρώ από τις πωλήσεις φυσικού αερίου προς τη Δύση. Και ενώ δεν έχει υπάρξει απόφαση από την ΕΕ για σταμάτημα των αγορών, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν απογειωθεί.

Συνεπώς βιώνουμε μια κρίση ΄΄πρόβλεψης΄΄ ενός πολέμου διαρκείας.

Πως εξηγείται το γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές μόλις το Μάιο 2021, αγόρασαν 43 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG; Έχουν το θεϊκό χάρισμα της πρόβλεψης, ή κάτι γνώριζαν εκ των προτέρων;

Ζούμε λοιπόν ένα πόλεμο προπαγάνδας με το να ισχυρίζονται όλοι ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Πιθανά ο κος Μητσοτάκης να το έμαθε τελευταίος σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, την ώρα που οι Κινέζοι ζητούσαν αναβολή της εισβολής μέχρι να τελειώσουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, η CIA ένα μήνα πριν προειδοποιούσε για την εισβολή κλπ.

Έχουμε λοιπόν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, που προκύπτει από την αδικαιολόγητη σύνδεση του Χρηματιστηρίου ενέργειας της Αθήνας με αυτό της Ολλανδίας και συγχρόνως τη λαθεμένη πολιτική αύξησης του ποσοστού του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ( 45-50%).

Όλα αυτά μεταφέρονται στις τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και συνδράμουν, σε μεγάλο βαθμό, στις αδικαιολόγητες αυξήσεις τους. Όμως, δεν είναι δυνατόν να αυξάνει τώρα η τιμή των καυσίμων και σε μία ώρα να έχει ανέβει η τιμή σε όλα τα διυλιστήρια της χώρας, αλλά και στο πρατήριο.

Που είναι λοιπόν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους

Εμείς από το Σεπ.2021 λέγαμε στον κο Μητσοτάκη ότι υπάρχουν τεράστια υπερκέρδη στις εταιρίες ενέργειας , τα οποία θα έπρεπε ήδη να φορολογηθούν έξτρα.

Ο κος Μητσοτάκης ακόμα μετράει να δει πόσα είναι…

Είναι αντιφατικό από τη μια πλευρά η Κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης να ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρξει επισιτιστικό πρόβλημα στη χώρα και συγχρόνως να έχουμε κύμα ανεξέλεγκτης ακρίβειας.