Δ. Παπαδημούλης: Στην Ελλάδα έχουμε ρεκόρ ακρίβειας με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τον πόλεμο (βίντεο)

Συνέντευξη με θέμα τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και για το ζήτημα της ακρίβειας παραχώρησε στον ιστότοπο argonafplia.gr ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής παραβρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Άργους για να συμμετέχει ως ομιλητής στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα “Μόνη Επιλογή η Ειρήνη. Ουκρανία: ένας παράλογος πόλεμος με αχαρτογράφητες συνέπειες“.

Συνομιλητής του στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, Εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων στο argonafplia.gr:

“Ο πόλεμος κάνει ζημιά όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλους τους πολίτες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και ιδίως σε εμάς γιατί είμαστε στην ευρύτερη γειτονιά. Όλοι βιώνουμε τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, την αβεβαιότητα, την ανησυχία, το φόβο.

Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο παραλογισμός της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας. Μέχρι τότε πρέπει να καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή του Πούτιν, να λέμε “ναι” χίλιες φορές στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να στεκόμαστε μακριά από οποιαδήποτε στρατιωτική και πολεμική εμπλοκή της πατρίδας μας. Ήταν λάθος και αχρείαστο να στείλει κατασχεμένα καλάσνικοφ στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης. Δεν ήταν υποχρεωμένος ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν πουλάει drones στην Ουκρανία, αγοράζει όπλα από τη Ρωσία και τον θέλουν και οι δύο ως συνομιλητή. Δεν είναι καθόλου στρυμωγμένος, αυτή είναι η προπαγάνδα της ΝΔ. Και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όλοι προσπαθούσαν να του μιλήσουν.

Στην Ελλάδα έχουμε ρεκόρ ακρίβειας με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με πληθωρισμό 7,2%. Και τώρα περιμένουμε να χειροτερέψουν τα πράγματα.

Η ακρίβεια έχει ξεκινήσει από τα καύσιμα, αλλά η φωτιά εξαπλώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης. Απαιτούνται λοιπόν μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο η Γερμανίδα δεξιά φον ντερ Λάεν πρότεινε εκ μέρους της Κομισιόν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Έντεκα κράτη μέλη το έχουν κάνει, η Ελλάδα ανήκει στις εξαιρέσεις.

Εννέα χώρες έχουν παρέμβει στις τιμές χονδρικής και λιανικής και οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ εδώ και μήνες φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Στην Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης αφού ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες είπε… “θα το μελετήσουμε”. Δυστυχώς σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα έχουμε και μια κακή κυβέρνηση.

Προ ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat φάνηκε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε 27οι στους 27 της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη. Και το φυσικό αέριο το αγοράζουμε 30% πιο ακριβά από τη Βουλγαρία! Εδώ, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μια βίαιη απολιγνιτοποίηση έχει οδηγήσει στο να παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα κατά πλειοψηφία από ιδιώτες και οι λογαριασμοί να είναι δύο και τρεις φορές επάνω! Οι επιπτώσεις, δε, του πολέμου θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς υπενθυμίζω…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκει χρήματα για τους λίγους, τους πλούσιους και ισχυρούς.

Με τη βάρβαρη εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει γίνει ο μέγας χορηγός του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν από 3 χρόνια ο Μακρόν έλεγε ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Τώρα το ΝΑΤΟ κάνει πάρτυ, μαζί και οι έμποροι όπλων, και όσοι παράγουν και εμπορεύονται το αμερικάνικο φυσικό αέριο.

Τη ζημιά την παθαίνει η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Γιατί; Γιατί το σχιστολιθικό φυσικό αέριο των ΗΠΑ κοστίζει ακριβά ώστε να συμπιεστεί κατά 600 φορές, να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ως εδώ. Και στη συνέχεια να επαναεροποιηθεί.

Στο μεταξύ ο Πούτιν  τα έχει βρει μπαστούνια στην Ουκρανία, έχει “φρακάρει”, έχει νεκρούς. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η τρέλα. Γιατί η Ευρώπη χάνει, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ουραγό των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ρώσοι δεν είναι τόσο ισχυροί όσο παλιά, και οδεύουν προς την αγκαλιά της Κίνας. Δηλαδή, μόνο οι ΗΠΑ και οι Κινέζοι κερδίζουν.

Όσο για τα σενάρια εκλογών στην Ελλάδα, αυτά τα διακινεί το Μαξίμου, όπως και τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τις εκλογές δεν τις κάνει η αντιπολίτευση. Το επιχείρημα, όμως, ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα είναι της πλάκας. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει επειδή συμβαίνουν έκτακτα πράγματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγράφει μεγάλη φθορά και λόγω της ακρίβειας, αλλά και λόγω της πανδημίας. Η χώρα μας έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της δυτικής Ευρώπης. Μακάρι να είχαμε μια κυβέρνηση που να μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα και να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αλλά η ΝΔ ψάχνει η ίδια να βρει ξέφωτο για να κάνει εκλογές”.