Τάκης Κατσαρός: Η Συναυλία στα Προπύλαια και ο τηλεμαραθώνιος υποκρισίας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη

Ο τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ για την Ουκρανία στις 4 Απριλίου,  που ανακοίνωσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, είναι δυνατό  να εξελιχθεί σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό. Αρκεί μέχρι τέλους να εκπέμψει καλλιτεχνικό ήθος και ευαισθησία, αποκρούοντας πιέσεις και κυβερνητικούς εναγκαλισμούς που ήδη εκδηλώνονται.

Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί ο μουσικός τηλεμαραθώνιος,  βγήκε ο κ. Μητσοτάκης, 10 μέρες πριν τη διεξαγωγή του, να τον πατρονάρει με μήνυμά του*. Το οποίο ναι μεν απευθύνονταν στον Πολωνικό τηλεμαραθώνιο, αλλά, είναι προφανές ότι το περιεχόμενό του και η στιγμή που δημοσιοποιήθηκε αφορά και τον δικό μας.

Τόσο είναι το άγχος του, μετά την πρωτοφανή απήχηση της συναυλίας στα Προπύλαια για την Ειρήνη,  εναντίον του πολέμου και της ρωσικής εισβολής. 

Τόση «πρεμούρα» για τη ΝΔ και τον ίδιο να εμφανίσουν ένα άλλο προφίλ, πλην του νατοϊκού πρωτοπαλίκαρου  και του απομονωμένου από κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία, ηγέτη γ’ κατηγορίας. 

Κάποιο ρόλο έπαιξε προφανώς για την άτσαλη και υποκριτική μεταστροφή του, το μεγαλοπρεπέστατο 67% εναντίον του στις δημοσκοπήσεις για την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, που επιχειρεί.

Ο αρχηγός ενός κόμματος και των φανατισμένων  στελεχών του,  που αυτές τις μέρες γκεμπελίζουν,  συκοφαντούν και σκούζουν σαν λυσσασμένοι γάτοι εναντίον μιας εκδήλωσης που θέτει στο επίκεντρο την Ειρήνη, δεν πείθει για τις προθέσεις του και τις δήθεν ανθρωπιστικές ή καλλιτεχνικές  του ευαισθησίες. 

Δεν γίνεται το κόμμα του, οι βουλευτές  του, ο ίδιος ο γιος του, έμμισθοι παρατρεχάμενοι και τα νεομακαρθικά  τρολ στο διαδίκτυο, να συκοφαντούν τους καλλιτέχνες και να προγράφουν  όποιον δεν μηρυκάζει τη γραμμή των πιο ακραίων φιλοπόλεμων κύκλων της Δύσης,  και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αίφνης, να παριστάνει το «περιστεράκι της Ειρήνης» και της Αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό. 

Κάτι  αλήθεια τρέχει εδώ, κάτι  υποκριτικό και εξόχως εξοργιστικό.

Που γίνεται αποκρουστικό και αήθες, αν αναλογιστούμε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησής του να  υποδέχονται και να  χαϊδεύουν στοργικά ξανθά παιδικά κεφαλάκια προσφυγόπουλων, την ώρα που το Λιμενικό της Ελλάδας  απωθεί και πνίγει στο Αιγαίο, πρόσφυγες που δυστύχησαν να μην είναι λευκοί,  ξανθωποί  και Ορθόδοξοι.

Το πράγμα μάλιστα,  γίνεται κυριολεκτικά γκροτέσκο, όταν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της ΕΡΤ αλλά και του πρωθυπουργικού  μηνύματος στους Πολωνούς τηλεθεατές,  δεν  αναφέρεται πουθενά  ρητά και απερίφραστα η καταδίκη   της ρωσικής εισβολής!  

Γιατί άραγε; Ειδικά μετά τον θόρυβο αυτών των ημερών, ότι  αυτό το σύνθημα δεν υπάρχει στην εκδήλωση της Αλληλεγγύης για Όλους. Κάτι αναληθέστατο, βέβαια.

Πώς θα αισθάνονταν άραγε αγαπημένοι καλλιτέχνες, όπως οι συντελεστές του εξαιρετικού «Μουσικού Κουτιού», να στοχοποιούνταν από έναν αφιονισμένο συρφετό πολεμοκάπηλων ή απλώς κακιασμένων κοινωνιοπαθών και να υφίστανται επιθέσεις για την επιλογή τους (όπως αυτή μέχρι στιγμής εξελίσσεται) να τραγουδήσουν για την Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, χωρίς άλλες πολιτικές συνδηλώσεις; 

Πως θα αισθάνονταν αν ο κάθε  «σαλταρισμένος» πολεμοχαρής τους αποκαλούσε «πουτινάκια», όπως τους διοργανωτές και τους συντελεστές της συναυλίας στα Προπύλαια; Όπως τους μαθητές που παρέλασαν με συνθήματα «Ειρήνη!» και «Όχι στον πόλεμο»; 

Γιατί αυτά ζήσαμε αυτές τις μέρες. Μια ατμόσφαιρα ζόφου, μίσους και λογοκρισίας πουτινικού/ μακαρθικού τύπου. κατά των καλλιτεχνών και της όποιας άλλης άποψης,  

Υποθέτουμε πως ούτε οι  διοικούντες την ΕΡΤ ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης έπαθαν «Μποφίλιου» ή » Ειρήνη για όλον τον κόσμο». 

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμίαν,  προσπαθούν να συντονιστούν με τα ειρηνόφιλα  αισθήματα του ελληνικού λαού.

Θα δούμε αν θα τα καταφέρουν ή αν θα τα προσβάλουν και θα τα κηλιδώσουν.

Προς το παρόν εκκρεμεί η συγνώμη του πρωθυπουργού για τις προσβολές και το διασυρμό των καλλιτεχνών, που το κόμμα του επιχείρησε.

Διαφορετικά, η δική του ιδιαίτερη συμβολή στην πρωτοβουλία, θα είναι ο κακοπαιγμένος τηλεμαραθώνιος υποκρισίας και πολιτικάντικης εκμετάλλευσης,  στον οποίο πραγματικά διαπρέπει.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στον διεθνή τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία:

Σας μιλάω από την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Είμαι μια φωνή ανάμεσα σε εκατομμύρια. φωνές ενωμένες για την Ουκρανία. Φωνές ενωμένες ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο.

Για τους Έλληνες, ο πόνος των Ουκρανών είναι βαθύτατα προσωπική υπόθεση. Η Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται, είναι το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 150.000 άτομα. Η βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής.

Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να φροντίζουμε τα παιδιά της Ουκρανίας στα νοσοκομεία μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε υποδεχτεί 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι παιδιά. Και για τον λόγο αυτό, θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Σήμερα, όπου και να βρίσκεστε στον κόσμο, να γνωρίζετε το εξής: στη μάχη ενάντια στην τυραννία, στη μάχη για τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας, η φωνή σας μετράει.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών