Δ. Παπαδημούλης: Δυστύχημα για τη χώρα μας ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη

Είναι δυστύχημα για τη χώρα μας ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με πανδημία, πόλεμο, ακρίβεια έχουμε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη“, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο OPEN.

Η Ελλάδα είναι 2η από το τέλος στη φτώχεια ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν από τον πόλεμο. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 7,2% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ρεκόρ 25ετίας με υπογραφή Μητσοτάκη. Και μόλις προχθές η Eurostat έδειξε ότι με όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ. Περνάμε μόνο τη Βουλγαρία. Και ακόμη τις συνέπειες από τον πόλεμο δεν τις έχουμε δει…”, επισήμανε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα λέει, αφού ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, ότι θα εξετάσει αν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Αλλά η Κομισιόν από τον Οκτώβριο δια στόματος της δεξιάς φον ντερ Λάεν έχει ζητήσει μείωση των φόρων στα καύσιμα. Και του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Έντεκα κράτη-μέλη το έχουν ήδη κάνει από το φθινόπωρο. Η Ελλάδα όχι. Και μάλιστα ακούγαμε και προκλητικά επιχειρήματα. Τον κ. Σκυλακάκη να λέει ότι μόνο οι πλούσιοι έχουν αυτοκίνητα και τον κ. Γεωργιάδη να λέει πως δεν μειώνουν τους φόρους γιατί θα φροντίσουν αυτούς που έχουν Καγιέν!

«Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ λογαριάζει αν υπάρχουν υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, με τεράστια χρονοκαθυστέρηση, οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ήδη φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη”, συμπλήρωσε..

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξήγησε: “Υπερκέρδη σαφώς και υπάρχουν, και μάλιστα η εκτίμηση για 1,4 δισ. ευρώ ήταν και μετριοπαθής κατά τη γνώμη μου. Ο μόνος που το αμφισβητούσε ήταν ο κ. Σκρέκας, που μας έλεγε ότι έχουν και ζημιές! Τα υπερκέρδη όμως υπάρχουν γιατί με το χρηματιστήριο ενέργειας όπως το διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, το καρτέλ της ΔΕΗ και τριών παραγωγών ενέργειας παράγει ηλεκτρισμό με κόστος 150 ευρώ η μεγαβατώρα και το πουλάει πάνω από 200 ευρώ. Και σε μέρες αιχμής μέχρι και 300! Το 1,4 δισ. ευρώ προκύπτει δηλαδή από την διαφορά του κόστους παραγωγής ρεύματος και την τιμή που παίρνει από το χρηματιστήριο ενέργειας το καρτέλ που κερδοσκοπεί σε βάρος νοικοκυριών, πολιτών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα και οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με λουκέτο”.

“Όσον αφορά τις μειώσεις στον ΦΠΑ στις τιμές χονδρικής και λιανικής στα είδη πρώτης ανάγκης, εννέα κράτη-μέλη το έχουν κάνει. Η Ελλάδα όχι», προσέθεσε.

Όσο, δε, για το φυσικό αέριο ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: “Φρόντισε η κυβέρνηση να αγοράζουμε 30% πιο ακριβά το φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία και βιάστηκε να φέρει πιο γρήγορα το τέλος των λιγνιτικών μονάδων από 2028 που το είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω ότι οι Γερμανοί το έχουν ορίσει για το 2037 και οι Πολωνοί ακόμη πιο μετά. Υποκατέστησε η κυβέρνηση τις λιγνιτικές μονάδες με μεγάλες μονάδες παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες στηριγμένους στο φυσικό αέριο. Τους έδωσε μπόνους δηλαδή και τίναξε στα ύψη τις τιμές ρεύματος. Στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο είχαμε ρεκόρ αύξησης, γιατί δεν έγινε τίποτα από όσα έκανε η μεγάλη πλειοψηφία κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τιμές δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ“.

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε απαντώντας στη θέση του ΚΚΕ: “Η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s