Π. Πέρκα: Μεγάλη μέρα σήμερα, επιτέλους ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι υπάρχουν υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας (βίντεο)

Ομιλία της Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί ΕΝΦΙΑ, μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης κτλ»:

“Ακούστε κ. Υπουργέ, λέτε συνεχώς ψέματα και ανακρίβειες και μας κοροϊδεύετε όλους. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με  παραπλανητικό τίτλο.   Η επιτομή της καλής νομοθέτησης εάν προσθέσουμε και την έλλειψη της διαβούλευσης. Τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ήρθαν με τροπολογίες, δεν υπήρχαν στο νομοσχέδιο, παρόλο που υπάρχει στον τίτλο.

Άλλωστε δεν είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που υπόσχεται η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει 80% επιδότηση στο ρεύμα στη ΔΕΘ, διότι φυσικά η ακρίβεια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά ήρθε ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε 49,5 ευρώ το Νοέμβρη τα οποία γίνανε 45 ευρώ τον Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά προφανώς δεν αρκούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Σταματήστε επιτέλους το αφήγημα περί διεθνούς κρίσης, γιατί απορώ, πώς γίνεται σε όλες τις κρίσεις  (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) να είμαστε πρωταθλητές. Η ακριβότερη τιμή ρεύματος με τους χαμηλότερους μισθούς. Πρωταθλητές στην ακρίβεια στο ρεύμα τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη.

Για να δούμε όμως τι ακριβώς έχετε κάνει όσα χρόνια κυβερνάτε στον τομέα της ενέργειας:

Ήδη από το Σεπτέμβρη του 2019 αυξήσατε κατά 20% την τιμή της ενέργειας. Η ΔΕΗ κερδοσκόπησε προφανώς μαζί με τους καθετοποιημένους προμηθευτές, όταν το 2020 οι τιμές των ορυκτών καυσίμων κατέρρευσαν λόγω πανδημίας, πουλούσαν 4 φορές πάνω από τη χονδρική τιμή. Το 2021 όμως που οι τιμές ανέβηκαν, μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής που συνδέθηκε με τη χονδρική και το κόστος αυξήθηκε.  

Για να το πούμε πιο απλά εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής είχε μπει τον Αύγουστο του 2020 θα έπρεπε να δούμε μειωμένες τιμές ρεύματος. Εφαρμόστηκε όμως τον Αύγουστο του 2021 με τις αυξημένες τιμές.

Επιπλέον στη χώρα μας δεν υπάρχουν προθεσμιακές αγορές και το κόστος μετακυλίεται κατευθείαν στον καταναλωτή. Στις προθεσμιακές αγορές και τα διμερή συμβόλαια, ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας διοχετεύεται στους καταναλωτές, δεν μπαίνει δηλαδή στο χρηματιστήριο. Αυτό κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εδώ όμως μπαίνει το 100% στο χρηματιστήριο.

Και με όλα αυτά τα καρτέλ κάνουν πάρτι στο χρηματιστήριο ενέργειας, άλλωστε μιλάμε για μικρή αγορά ενέργειας που συμμετέχει στο χρηματιστήριο ουσιαστικά είναι 4 παίκτες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.  

Ωστόσο σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας επιτέλους κατάλαβε ότι μπορεί λέει και να υπάρχουν υπερκέρδη και έδωσε εντολή στη ΡΑΕ  να τα ελέγξει. ….Αλήθεια;

Ήδη από τον Ιούλιο του 2021, 8 μήνες μετά τη λειτουργία του Target Model, εμμέσως η κυβέρνηση αναγνώρισε το σοβαρό πρόβλημα της χειραγώγησης  των  τιμών, γιατί κατατέθηκε με τροπολογία, νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία Μηχανισμού Εποπτείας και Παρακολούθησης της Αγοράς από τη ΡΑΕ. Αλήθεια τι απέγινε αυτός ο μηχανισμός; Δεν λειτούργησε. Δεν έγινε ποτέ. Σήμερα όμως είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι έδωσε προφορική εντολή την ΡΑΕ να το διερευνήσει.

Αφού όμως σας ήρθε η επιφοίτηση για έρευνα, ψάξτε λίγο και το θέμα με τα Διυλιστήρια των οποίων επιδοτούμε τις εξαγωγές τους, αφού πουλάνε ακριβότερα στην ελληνική αγορά από ότι σε ξένες χώρες μέσω θυγατρικών τους. Δεν το ξέρετε ούτε αυτό; Είναι προφανές ότι μας κοροϊδεύει εμάς, το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

Εδώ τάχα πρότεινε μέτρα ο κ. Μητσοτάκης στην Ε.Ε., μια μέρα μετά την έκδοση της εργαλειοθήκης της Ε.Ε., ενώ δεν είχε πάρει κανένα αντίστοιχο μέτρο στη χώρα του.

Περιμέναμε  να κάνει αποδεκτό επιτέλους η Κυβέρνηση μέρος των μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, μέτρα που έχουν προταθεί και από σχετική εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως πχ τη μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) καύσιμων, όπου το έχουν εφαρμόσει ήδη πάνω από 18 χώρες της ένωσης. Μείωση του ΦΠΑ, και κυρίως έλεγχος των καρτέλ στην αγορά ενέργειας.

Όσα μέτρα και να πάρετε, εάν δεν επέμβετε στην αιτία που είναι η χειραγώγηση τιμών και τα καρτέλ που δρουν, δεν θα λυθεί το θέμα της ακρίβειας. θεραπεύετε το σύμπτωμα και όχι την ασθένεια…

Στην εργαλειοθήκη της ΕΕ προτείνεται ο Μετριασμός των τιμών λιανικής και στήριξη των ιδιαίτερα εκτεθειμένων εταιρειών. Το ενδεχόμενο λήψης προσωρινών φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα κέρδη. Επίσης ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να ανακατανείμουν στους καταναλωτές τα έσοδα που προκύπτουναπό υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και από την εμπορία δικαιωμάτων. Η Θέσπιση προσωρινών ορίων τιμών (πλαφόν), με σκοπό τον περιορισμό της δυνατότητας επηρεασμού των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Βραχυπρόθεσμη στήριξη στις επιχειρήσεις ιδίως σε εκείνες που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος. Τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζετε. Ούτε τα απλά μέτρα.

Επίσης σήμερα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμεύσει τη χώρα έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο, αφού όλοι οι σχεδιασμοί του -και οι μόνοι-αφορούν στην προώθηση συμφερόντων του φυσικού αερίου.

Εξαγγείλατε μια εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, με αποτέλεσμα να χάσετε και το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης για γενναιότερη χρηματοδότηση. Πρώτοι δεσμευτήκαμε αλλά είμαστε 9η στην Ε.Ε στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Και μη μας λέτε για 7.5 δις, αφού προσθέτετε ότι υπάρχει (τομεακά προγράμματα, ΠΕΠ, έργα που θα γινότανε ούτως η άλλως και δάνεια και εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα εάν και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον).

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι ενώ κλίνετε την πράσινη μετάβαση σε όλες τις πτώσεις, στην πραγματικότητα δεσμεύσατε τη χώρα σε φυσικό αέριο. Το σχέδιο σας είναι πολύ φανερό και συγχρόνως καταστροφικό. Αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο. Δώσατε 4 νέες άδειες για μονάδες φυσικού αερίου συν την Πτολεμαίδα5, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ταμεία σταμάτησαν να χρηματοδοτούν νέα έργα φυσικού αερίου, γιατί είναι ορυκτό καύσιμό.  Αυξήσατε την συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 24% όταν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες το μειώνουν. Καταργήσατε τηλεθερμάνσεις για θέρμανση στα σπίτια και βάλατε φυσικό αέριο. Υποστηρίξατε την συμπερίληψη του φυσικού αερίου στη Ταξινομία της Ε.Ε.

Και η τελευταία σας επιτυχία είναι τα ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει η ΔΕΗ με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα  που τη δεσμεύουν να έχει περισσότερη εξάρτηση στο φυσικό αέριο. Βέβαια ο Πρωθυπουργός ακόμα επιμένει ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φτηνό από τους λιγνίτες. Το έχουμε απαντήσει αυτό αρκετές φορές.

Εμείς λοιπόν μιλάμε για απανθρακοποίηση, μέρος της οποίας είναι και η απολιγνιτοποίηση αλλά πάντα με σχέδιο και με προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση μας είχε προβλέψει στο ΕΣΕΚ την απολιγνιτοποίηση με σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Κάθε μονάδα που θα έκλεινε θα αντικαθίστατο με ΑΠΕ.

Συγχρόνως σήμερα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας η αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση (φ/β στη στέγη, ΑΠΕ, κτλ) θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση. Ωστόσο ναρκοθετείτε και τις Ενεργειακές Κοινότητες γιατί δεν μπορείτε να κατανοήσετε την ουσία της ενεργειακής δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη μετάβαση. Αλλοπρόσαλλη πολιτική  και στο θέμα των ΑΠΕ με την καθυστέρηση του Ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών στις περιοχές NATURA, την υπερθέρμανση με αποτέλεσμα να φέρετε την κοινωνία απέναντι.

Ανύπαρκτο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Η ίδια αδράνεια παρατηρείται και για τα θαλάσσια αιολικά και για τα υβριδικά στα νησιά. Καμία μέριμνα για εξασφάλιση του απαιτούμενου ηλεκτρικού χώρου ώστε να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο τα φ/β στη στέγη, οι ενεργειακές κοινότητες, μικρά έργα ΑΠΕ.

Και φυσικά η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας δεν είναι η ηλεκτροπαραγωγή. Για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες που αποτελούν την  μεγάλη πλειοψηφία όπως η θέρμανση σπιτιών, μετακινήσεις (καύσιμα), αερομεταφορές, πλοία, βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας κ.τ.λ. σε αυτά δεν κάνετε τίποτα. Δυστυχώς οι ασκούμενες πολιτικές είναι από ανύπαρκτες έως ανεπαρκείς. Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ του 2021 ξεκίνησε τέλος του 2021 και  πήρε παράταση. Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτήρια παγωμένο. Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ με ελάχιστη απορρόφηση και κυρίως ποδήλατα.

Είστε Αλαζόνες και κυνικοί μιλάτε για κα γιεν και αποταμιεύσεις και καμαρώνετε για την αύξηση της μετοχή της ΔΕΗ και η ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας αλλού, στη διεθνή κρίση, στην αντιπολίτευση, στους πολίτες, στον κακό μας τον καιρό. Φταίει και ο καιρός βέβαια γιατί χιόνισε και μέρα μια φορά!”