Π. Πέρκα: Είναι πολιτική επιλογή να μην υπάρχει άμεση στήριξη στη Φλώρινα (βίντεο)

H Π. Πέρκα στο Flash Δυτικής Μακεδονίας:

Για την ακρίβεια και τα μέτρα για την ενέργεια:

Μιλάμε για ανεπαρκέστατα μέτρα σε κάθε περίπτωση. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναγγέλλουν μέτρα που αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που θέλω να τονίσω -πέρα από την επιδότηση που θα πρέπει να είναι πιο γενναία για να αντέξει το νοικοκυριό αυτή την κρίση ακρίβειας- είναι ότι απαιτείται έλεγχος των καρτέλ και της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Αυτό εμείς το έχουμε πει από πέρυσι, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, καθότι η ακρίβεια έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις: Για το πώς λειτούργησε το χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς έλεγχο, και πώς σε μια ρηχή η αγορά, ουσιαστικά 3-4 παίκτες μαζί με τη ΔΕΗ -που συγχρόνως ιδιωτικοποιήθηκε και είναι τραγικό- χειραγωγούν τις τιμές.

Αν τον Αύγουστο του 2020 είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, επειδή τότε είχαμε κατάρρευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων λόγω πανδημίας, θα έπρεπε να δούμε μείωση στους λογαριασμούς μας. Τότε η ΔΕΗ και οι καθετοποιημένοι παραγωγοί πουλούσαν τέσσερις φορές πάνω. Καταλαβαίνετε τι παιχνίδι γινόταν…Υπήρξε παραδοχή της κυβέρνησης, διότι σε νομοσχέδιο το προηγούμενο καλοκαίρι έφερε μια διάταξη για να γίνει ένας υποτιθέμενος ελεγκτικός φορέας, ο οποίος φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Η ΕΕ δημοσίευσε εργαλειοθήκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας από  τα κράτη-μέλη. Σε αυτήν την εργαλειοθήκη προβλέπεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιστροφή και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών, ο έλεγχος και οι κανόνες στην αγορά. Στην Ελλάδα παρά τις εκ των υστέρων υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, τελικά η κυβέρνηση δεν έχει λάβει αυτά τα μέτρα. 

Δεν θα σταματήσει έτσι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Όσο ξέρουν αυτοί που την προκαλούν ότι θα επιδοτούνται και επομένως δεν θα καταρρεύσει η αγορά,  θα ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές, και αυτό θα συνεχίζεται. Εμείς λέμε εδώ και τώρα έλεγχο στην αγορά και γενναία στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Για τις λιγνιτικές μονάδες:

Είναι δύσκολος ο ρόλος της Κασσάνδρας και συνέχεια αισθανόμαστε έτσι. Είχαμε πει ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση, την οποία στηρίζουμε μάλιστα λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσουμε σε απανθρακοποίηση, ότι κάθε μονάδα που θα έκλεινε θα αντικαθίστατο με ΑΠΕ. Μιλάμε για ΑΠΕ που το 50% θα αφορούν σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις,  ΟΤΑ, Ενεργειακές κοινότητες και άλλα σχήματα. Δεν έκαναν τίποτα από τις προτάσεις μας και τώρα πια το σχέδιο τους αποκαλύφθηκε πλήρως: ήταν να αντικαταστήσουν τις λιγνίτες με φυσικό αέριο.

Εγώ έλεγα εξαρχής ότι η χώρα μας δεν είχε καμία ανάγκη να εξαρτηθεί τόσο από το φυσικό αέριο. Θα μπορούσαν να δουλεύουν περισσότερο οι λιγνιτικές μονάδες και η αντικατάστασή τους να γινότανε με ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενεργειακές κοινότητες…

Εδώ παρατηρούμε ότι η μεν κυβέρνηση δεν δρα, η κοινωνία όμως οργανώνεται και γίνονται πολλές ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, πολλοί κάτοικοι μπαίνουν στο Εξοικονομώ. Και τι διαπιστώσαμε; Ότι δεν υπάρχει ο ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθούν. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα υποδομής, οι υποσταθμοί και έχει καλυφθεί ο υπάρχων χώρος από μεγάλες εταιρίες. Αυτά όμως μια κυβέρνηση που εξαγγέλλει τόσο γρήγορη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, θεωρητικά θα έπρεπε να τα είχε σχεδιάσει.

Το πρώτο χτύπημα στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης σχετικά με το φυσικό αέριο, ήταν όταν έπαψαν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία να χρηματοδοτούν νέα έργα φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξέδωσε τέσσερις νέες άδειες φυσικού αερίου συν την Πτολεμαΐδα 5, που αν σταματήσει να λειτουργεί με λιγνίτη το 2028 όπως λένε, μετά θα δουλέψει και αυτή με φυσικό αέριο. Η εξάρτηση της χώρας μας αυξήθηκε κατά 20% την ίδια ώρα που οι Ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο. Είναι επικίνδυνα τα πράγματα θα έλεγα, εκτός από το ενεργειακό κομμάτι, με την ακρίβεια που μετακυλίεται πια σε όλα τα είδη.

Για την μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου της ΠΕ Φλώρινας και την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων του σεισμού:

Δεν έχουμε ακόμα κάποια νεότερη ενημέρωση. Από την πρώτη στιγμή προχώρησα σε Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό και ακόμα δεν μου έχει απαντηθεί. Αν εξακολουθήσει να μην απαντιέται, θα την μετατρέψω σε Επίκαιρη ώστε να έρθει η Υπουργός στη Βουλή και να δεσμευθεί, διότι ξέρετε όλες αυτές οι προφορικές υποσχέσεις δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη.

Κατέθεσα σε πρόσφατο νομοσχέδιο δύο τροπολογίες που προέβλεπαν μοριοδότηση των μαθητών, αλλά και ένα εφάπαξ επίδομα προς τους πληγέντες του σεισμού πέραν της προβλεπόμενης από τις κείμενες διατάξεις στεγαστικής συνδρομής. Όπως είχε δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον σεισμό της Ζακύνθου. Αυτά συμβαίνουν, δίνεται επίδομα της τάξης των 5000€ ανά νοικοκυριό, γιατί ώσπου να λάβει την κανονική αποζημίωση, χρειάζεται μία στήριξη.

Δυστυχώς και οι δύο τροπολογίες μου δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Φυσικά εγώ τους είπα «μπορεί να μην θέλετε να κάνετε αποδεκτές τις δικές μου παρεμβάσεις…πάρτε όμως πρωτοβουλία». Δεν έδειξαν αντανακλαστικά και βέβαια δεν το αφήνουμε το θέμα.

Για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού και την στήριξη της ΠΕ Φλώρινας:

Αυτά γενικώς χρειάζονται έναν εύλογο χρόνο και σας το λέω λόγω σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας. Βέβαια, είδαμε και απαράδεκτα λάθη στο ΦΕΚ οριοθέτησης της περιοχής ως σεισμόπληκτης, όπου δεν εντάχθηκαν όλες οι κοινότητες της ΠΕ Φλώρινας.  Παρέμειναν εκτός 21 κοινότητες, όπου έβγαλα και άμεσα σχετική ανακοίνωση. Περιμένω τις απαιτούμενες ενέργειες διόρθωσής της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί αυτή η περιοχή να έχει και σεισμό και πάλι να μην ευαισθητοποιείται κανείς. Πάλι να μη δίνουν αυτά που έχουν λάβει άλλες περιοχές. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω. Η μοριοδότηση και το εφάπαξ επίδομα έχουν ξαναδοθεί.

Είναι πολιτική επιλογή να μην υπάρχει άμεση στήριξη. Δεν μπορώ να δεχθώ άλλο πια τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης. Πλέον έχει χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν υπάρχει απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς κυβερνήσαμε με μνημόνια για τα οποία δεν ευθυνόμασταν, άλλοι μας έβαλαν. Παρόλα αυτά, τέτοιες παροχές και μέριμνα για τους αδύνατους πάντα λαμβάναμε. Για να μη μιλήσω για τον κατώτατο μισθό, για τον οποίο με το που βγήκαμε από τα μνημόνια ήταν η πρώτη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον αυξήσει.

Δεν μπορείς να λες ότι δεν μπορείς να μειώσεις το ΦΠΑ στο ψωμί ή να δώσεις επίδομα στους πληγέντες, αλλά μπορείς να χαμηλώσεις τον φόρο μεταβίβασης γονικής παροχής στις 800.000€…ή να κάνεις 7 δις € απευθείας αναθέσεις ή να δίνεις 1,5 δις € για να ιδιωτικοποιήσεις την επικουρική ασφάλιση.

Για τη δήλωση Στουρνάρα περί αποταμιεύσεων για αντιμετώπιση της κρίσης :

Αν δεν ήταν τόσο τραγική δήλωση θα ήταν πολύ αστεία, πραγματικά. Οι Φλωρινιώτες μάλιστα πονούν ακόμα περισσότερο, που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για θέρμανση, που βιώνουν βίαιη απολιγνιτοποίηση, την οπισθοδρόμηση στο παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της ανεργίας…αλλά και γενικότερα όλος ο ελληνικός λαός πονά από τις πολιτικές τους.

Ξέρετε έχουν μεγαλώσει σε άλλες συνθήκες, έχουν άλλους «φίλους». Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες ή με αυτούς τους μισθούς -πόσο μάλλον όταν έχουν και ανέργους.

Το έχω πει πάρα πολλές φορές στη Βουλή για τη Φλώρινα: «οι συμπολίτες μου δουλεύουν για να θερμαίνονται». Είναι τραγικό. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας, με τις συνεχείς χιονοπτώσεις ακριβαίνει και το κόστος ζωής των κατοίκων. Είναι όλα πιο δύσκολα και όλα πιο ακριβά.