Ν. Φίλης: Όχι στο έγκλημα που συντελείται στον Έβρο. Να διασωθούν τώρα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Αναφορά στη Βουλή σχετικά με τον εγκλωβισμό σε νησίδα του Έβρου 30 προσφύγων, των οποίων κινδυνεύει η ζωή, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης.

Με την αναφορά του ο Νίκος Φίλης θέτει ενώπιον των ευθυνών τους τους υπουργούς Επικρατείας κ Γεραπετρίτη, Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για την εγκατάλειψη των προσφύγων, μεταξύ των οποίων μιας εγκυμονούσας και παιδιών, σε νησίδα του Έβρου, χωρίς τρόφιμα και νερό στο έλεος της κακοκαιρίας. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα “Ξεχειλίζει το ρατσιστικό μίσος και η δολοφονική μανία στην αντιμετώπιση των προσφύγων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”, είναι αντιμέτωποι με pushback εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Μάλιστα υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί τραγικό περιστατικό με τετράχρονο παιδάκι που κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης έπεσε στο ποτάμι του Έβρου και πιθανότατα έχει πνιγεί.

Στην Αναφορά διαλαμβάνονται σημεία της ανακοίνωσης της ΚΕΕΡΦΑ και της συνέντευξης που έδωσε στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο” την 17η-3-2022 η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν μια προκλητική αδιαφορία για το περιστατικό, καθώς και ότι αν οι ελληνικές αρχές ήθελαν θα είχαν διασώσει ήδη τους πρόσφυγες και δε θα τους εγκατέλειπαν εκεί.