Δέκα και τόσοι άλλοι λόγοι για τη συμμετοχή μας στην πορεία στην Ομόνοια

Γράφει ο Πάνος Λάμπρου:

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που λες ότι πρέπει να είμαι κι εγώ εκεί. Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που αισθάνεσαι ότι η παρουσία ΚΑΙ η δική σου, κάτι σηματοδοτεί, κάτι λέει, είναι χρήσιμη, ίσως και σημαντική. Κάπως έτσι αισθάνομαι για τη συμμετοχή μου στην αυριανή (Σάββατο 3μμ στην Ομόνοια) συγκέντρωση και πορεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

1. Ναι, συμμετέχω (συμμετέχουμε) στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν, μόνο και μόνο γιατί ήταν γυναίκες. Ενάντια στο σεξισμό και την πατριαρχία.

2. Για τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, για όλα τα παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση μίσους, ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

3. Για τους χιλιάδες πρόσφυγες, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη… γη της επαγγελίας, που επαναπροωθήθηκαν, που πνίγηκαν σε παγωμένα νερά ή που βιώνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

4. Για τον Νίκο Σαμπάνη, την 8χρονη Όλγα και όλα τα τσιγγανόπουλα, που δέχονται διακρίσεις, βία, ρατσισμό και βιώνουν τον απόλυτο κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.

5. Για τις ανάπηρες και τους ανάπηρους, είτε ζουν σε ιδρύματα είτε αποκλεισμέν@ στα σπίτια, καθώς οι πόλεις είναι μη προσβάσιμες. Ενάντια στον μισαναπηρισμό.

6. Για το παιδί, το οποίο δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά, μπούλινγκ, για την εμφάνισή του, το βάρος, την ομιλία, την κίνηση, τη σωματοδομή του, την έκφραση ταυτότητας φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

7. Για το παιδί του δρόμου, το αποκλεισμένο, το φτωχό, το παιδί σε εγκατάλειψη. Για αυτό το παιδί και για όλα τα παιδιά του κόσμου.

8. Για τα θύματα της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ, για τον Παύλο, για τον Λουκμάν.

9. Ο κατάλογος συνεχίζεται. Αφορά τους κρατούμενους, τους ανθρώπους χωρίς στέγη, την μειονότητα στη Θράκη, τους τοξικοεξαρτημένους, τους μαύρους, τις πόρνες, όλους όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο, όσοι στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται. Μακρύς κατάλογος, ατελείωτος.

10. Και βέβαια θα είμαι και θα είμαστε εκεί για την υπόθεση της ειρήνης, Για να καταδικάσουμε την εισβολή του στρατού του Πούτιν στην Ουκρανία, για να πούμε όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών και στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ. Για να πούμε ένα τεράστιο «καλώς τους» στους πρόσφυγες είτε είναι από την «ξανθιά» Ουκρανία είτε είναι από την «μαύρη» Αφρική.

Αύριο Σάββατο στις 3μμ στην Ομόνοια….

ΥΓ: Στην αυριανή συγκέντρωση θα συμμετάσχει ΚΑΙ η οικογένεια του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη