Α. Ξανθός: Η υπεράσπιση του ΕΣΥ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας (ηχητικό)

«Σκληρά νεοφιλελεύθερη και ιδιοτελής η κυβέρνηση. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που δρομολογεί, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της μετά covid εποχής»  

«Το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε από τα πλέον ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας στην Ευρώπη. Το 40% των συνολικών δαπανών υγείας, το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να μειώσει αυτήν την ψαλίδα, περιορίζοντας την ιδιωτική δαπάνη και ενδυναμώνοντας τις δημόσιες δομές, τις ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο, με προτεραιότητα μάλιστα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα η οποία είναι περίπου 75% υπόθεση των ιδιωτικών παρόχων. Αυτή η γραμμή δεν έχει λογική. Είναι κοινωνική οπισθοδρόμηση και δεν πρέπει να περάσει», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.   
 
«Η πανδημία είχε τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και αποδιοργάνωσε το σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα όμως του επέτρεψε να κερδίσει λίγο χρόνο από την υλοποίηση ενός σχεδίου απόλυτης αποδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησής του, το οποίο είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση με την εκλογή της. Τώρα πριν καλά-καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δρομολογεί μία παρέμβαση η οποία ουσιαστικά βάζει το ΕΣΥ σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.
 
Με την παρέμβασή της, ο οικογενειακός γιατρός θα είναι μία υπόθεση που θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όχι από γιατρούς των δημόσιων δομών, όπως το είχαμε δρομολογήσει εμείς με τις ΤΟΜΥ και την αξιοποίηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας.
 
Τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία θα είναι και αυτά ιδιωτική υπόθεση καθώς θα μπορούν ιδιώτες γιατροί να χειρουργούν, ενώ οι ασθενείς θα έχουν τη μεταχείριση μιας ιδιωτικής κλινικής, πληρώνοντας το 30% του νοσηλίου τους. Είναι σαφές ότι θα έχουμε γιατρούς, ασθενείς και φροντίδα πολλαπλών  ταχυτήτων, όπως κι ότι θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση και επιλογή περιστατικών.  
 
Αυτή την ακραία ανισότητα δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. Ως υγειονομικοί, ως προοδευτικός πολιτικός κόσμος, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση.  
 
Οι υγειονομικοί μόνοι τους δεν μπορούν να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας. Χρειάζεται να γίνει υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και φυσικά των πολιτικών δυνάμεων του  προοδευτικού χώρου. Θα πρέπει να κάνουμε μια εμβληματική παρέμβαση, ενωτική όσο είναι δυνατόν, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και να διεκδικήσουμε τη στήριξη και την αναβάθμισή του, που να αντιστοιχεί στις νέες ανάγκες».

105,5 Sto Kokkino · Ανδρέας Ξανθός – 105.5 Στο Κόκκινο – 17 Μαρτίου 2022