No pasaran! Σταματάμε την Άκρα Δεξιά: Χτίζοντας έναν άλλο κόσμο

Το Σάββατο 19/3 οργανώνεται στο Βερολίνο συνδιάσκεψη της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της άκρας Δεξιάς στο πλαίσιο του ΚΕΑ, του Die Linke και του Transform Europe. Στις εργασίες συμμετέχει και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ανακοίνωση της συνδιάσκεψης:

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η άνοδος της άκρας Δεξιάς έχει κλιμακωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τη δεκαετία του 1930.

Έχει διάφορες μορφές αλλά αποτελεί πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και τις κοινότητες όπου εμφανίζεται. Από τις επιθέσεις στους δρόμους και ευρύτερες κινητοποιήσεις μέχρι κυβερνητικές θέσεις, χρησιμοποιεί την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό για να σκορπίσει το μίσος και τον φόβο. Οι ακροδεξιοί επιτίθενται σε συνδικαλιστές και την Αριστερά, επιτίθενται στα δικαιώματα και της ελευθερίες όλων μας. Ιδιαίτερα μάλιστα στα δικαιώματα των γυναικών. Στην περίοδο κυριαρχίας του Τραμπ είχαν τεράστια ώθηση, διεθνοποίησαν όλο και περισσότερο τη δράση τους, διαθέτοντας μεγάλη χρηματοδότηση και καλή οργάνωση. Με προκάλυμμα τον νόμο, ως εργαλείο πολέμου και επίθεσης, με πραξικοπηματικές ενέργειες για να ανατρέψουν νόμιμες κυβερνήσεις και να αποκλείσουν υποψηφιότητες της Αριστεράς. Ο Τραμπ έφυγε αλλά ο τραμπισμός συνεχίζεται. Με όλο και ισχυρότερο παραστρατιωτικό προσανατολισμό και κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις, προσεγγίζοντας τα πράγματα με άκρα περιφρόνηση για την πραγματικότητα, η άκρα Δεξιά αποτελεί τεράστια απειλή και πρόκληση, ιδιαίτερα όπως φάνηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Η άκρα Δεξιά εργαλειοποίησε την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, και εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση που συνοδεύει τον κόβιντ για να χτίσει την κοινωνική και πολιτική της βάση. Μετράμε όμως και νίκες, εκεί όπου ο λαός κινητοποιείται για ένα διαφορετικό κοινωνικό όραμα και υπερνικά το μίσος και τον φόβο. Πρέπει μαζί να χτίσουμε την εναλλακτική προοπτική.

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να αναλύσουμε άμεσα και να οργανωθούμε να νικήσουμε την άκρα Δεξιά.

Η συνδιάσκεψη συγκεντρώνει ακτιβιστές και ειδικούς από την Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της άκρας Δεξιάς και για να την νικήσουμε. Μοιραζόμαστε εμπειρίες, αναλύσεις και στρατηγικές για κινητοποιήσεις και δράση.

Στο πρώτο μέρος της συνδιάσκεψης θα εξετάσουμε τη διεθνοποίηση της άκρας Δεξιάς, το ρόλο του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου στην άνοδό της, τις επιθέσεις της εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, την άνοδο του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, πώς χρησιμοποιήθηκε η πανδημία από την άκρα Δεξιά και πώς απαντά η Αριστερά.

Στο δεύτερο μέρος θα επικεντρωθούμε στους τρόπους με τους οποίους απαντάμε και αντιμαχόμαστε, χτίζοντας κινήματα και αναπτύσσοντας έργο στη βάση της κοινωνίας, ενότητα δράσης και συμμαχίες, διεθνή αλληλεγγύη και συντονισμό, αυτό-οργάνωση προσφύγων και μεταναστών και αλληλεγγύη μαζί τους, και αποτελεσματική διακρατική συνδικαλιστική δράση.

Ο κύριος στόχος μας είναι να χτίσουμε μια νέα αφήγηση, βασισμένη στην πραγματικότητα της ζωής των λαών, να φτιάξουμε μια κοινωνία διαφορετική όπου δεν θα υπάρχει χώρος για τον φασισμό, σε οποιαδήποτε μορφή.

Στόχοι

Να ισχυροποιήσουμε ριζοσπαστική αριστερή αφήγηση ενάντια στην χειριστική αφήγηση της άκρας Δεξιάς για τις αλληλένδετες κρίσεις.

Να αναπτύξουμε και να ισχυροποιήσουμε την ευρωπαϊκή κινητοποίηση σε αυτόν και άλλους τομείς.

Να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικές αγώνων, κινημάτων και πολιτικών που αντιμάχονται την άκρα Δεξιά.

Να αναπτύξουμε και να ισχυροποιήσουμε την ενότητα στην Αριστερά και τα προοδευτικά κινήματα στην Ευρώπη.

Να υποστηρίξουμε την προετοιμασία για την ανάπτυξη κινημάτων σε διάφορες χώρες.

Να εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει χώρες για τον φασισμό.

Οργανωτική Επιτροπή: Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Die Linke, Transform Europe!

Το λινκ με το δελτίο Τύπου σε αγγλικά και γαλλικά, όπου και ο σύνδεσμος για να γραφτούν όσοι και όσες θέλουν να παρακολουθήσουν τις εργασίες:

https://www.european-left.org/campaigns/no-pasaran-building-the-alternative-2022/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s