Γ. Ψυχογιός στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Δώστε μας τα στοιχεία ελέγχου για τις παράνομες επαναπροωθήσεις (βίντεο)

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, παρενέβη κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις εκθέσεις της ΕΑΔ για τα έτη 2019 και 2020.

Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στην έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για καταγγελίες σχετικά με τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας λέγοντας πως ορθώς γίνεται αλλά πέρα από αυτό υπάρχει η μεγάλη εικόνα μιας πολιτικής αποκλεισμών με ταξικά κριτήρια, που θέτει εκτός της ουσιαστικής πρόσβασης στο δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη χώρα για δεκαετίες, αφήνοντάς τους έρμαια σε κυκλώματα που έχουν αναπτυχθεί.

Σε σχέση με τον έλεγχο των ΜΚΟ ο οποίος είναι αυτονόητος, τόνισε ότι αυτός δεν πρέπει να είναι επιλεκτικός αλλά συνολικός, χωρίς εξαιρέσεις και με τα ίδια κριτήρια διαφάνειας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες στη δημοσιότητα για Οργανώσεις που άλλαξαν καταστατικό και σκοπό εν μία νυκτί και, χωρίς να έχουν καμία σχετική εμπειρία στο πεδίο, να αναλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και άλλων, όταν υπάρχουν καταγγελίες για υπόγειες διαδρομές χρήματος και ρώτησε τον Διοικητή της Αρχής αν τέτοιες υποθέσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας και ελέγχου.

Ο κος Μηταράκης έχει αναγάγει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στον κατεξοχήν ελεγκτικό υπερμηχανισμό διερεύνησης των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις. Το πρώτο ζήτημα είναι αν έχει η Αρχή τα μέσα και την εμπειρία σε τέτοιου είδους ζητήματα και το δεύτερο είναι ότι κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό πρέπει να προχωρήσει και να πάρουμε άμεσα τα στοιχεία στα χέρια μας. Χρειάζεται όμως και η ίδρυση παρατηρητηρίου, σύμφωνα με την πρότασης της Ευρωπαίας Επιτρόπου κ. Γιόχανσον, το οποίο να έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση της τήρησης των εγγυήσεων του Διεθνούς Δικαίου στη συνοριακή διαδικασία.

Ολοκληρώνοντας ο κος Ψυχογιός κάλεσε τον Διοικητή της Αρχής να απαλειφθεί από την έκθεση η φράση λαθρεμπόριο ανθρώπων, είναι μια φράση για την οποία η χώρα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την επανειλημμένη χρήση της σε δημόσια έγγραφα και στο δημόσιο διάλογο. Το λαθρεμπόριο αφορά εμπορεύματα, τσιγάρα, καύσιμα και όχι ανθρώπους. Προφανώς υπάρχουν κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, πλουτίζουν στις πλάτες των προσφύγων και πρέπει να καταπολεμηθούν, όπως άλλωστε έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Ο κος Μπίνης αποδεχόμενος την ένσταση δεσμεύθηκε να απαλειφθεί η προσβλητική αυτή φράση από το κείμενο της έκθεσης.