Γ. Ψυχογιός: Οι πολιτικές για εποχικούς εργάτες, δασικούς χάρτες και κοινωνική ασφάλιση είναι εκτός πραγματικότητας (βίντεο)

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποτιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία και σκοπό έχει να περάσει με γρήγορο τρόπο σοβαρά θέματα «κάτω από το ραντάρ» της κοινωνίας.

Οι ρυθμίσεις για την μετάκληση, εισδοχή και τη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία στην ουσία ευνοούν κυρίως τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους μεσάζοντες, αφορά λιγότερο τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, και ακόμα λιγότερο τους εργάτες γης. Για ακόμη μια φορά ενώ προβλέπεται η παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος και η υποχρέωση ασφάλισης του εργαζομένου, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου και μάλιστα ενώ τα τελευταία χρόνια το ΣΕΠΕ έχει απαξιωθεί ολοκληρωτικά. Επιπλέον η ρύθμιση περί 9μηνης απασχόλησης για μέχρι 5 χρόνια όπως έχει διατυπωθεί δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που αποκλείει χιλιάδες από την ιθαγένεια με ταξικά κριτήρια, δημιουργώντας εμπόδια στην ανανέωση των αδειών διαμονής, φέρνοντας ένα σχέδιο «ένταξης» στο οποίο δεν γίνεται ούτε μια αναφορά στη λέξη «μετανάστης», που ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός μιλά για πραγματικούς και μη πρόσφυγες αναλόγως με το από πού προέρχονται και όχι με το αν φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες ή αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Η ΝΔ δείχνει ένα υποκριτικό και ευκαιριακό ενδιαφέρον για τους ομογενείς με προεκλογική σκοπιμότητα, την ίδια στιγμή που η κραυγή αγωνίας των ομογενών από την Μαριούπολη και όλη την Ουκρανία έπρεπε να έχει οδηγήσει ήδη σε άμεσες και πιο αποτελεσματικές κινήσεις από τη ελληνική κυβέρνηση.

Οι διατάξεις για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και το προσωπικού του προγράμματος Philos είναι σε θετική κατεύθυνση, βέβαια σε αντιθέτως αρνητική κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες ο κος Μηταράκης προκήρυξε τις θέσεις προϊσταμένων διεύθυνσης του Υπουργείου του χωρίς όμως να συμπεριλάβει την θέση που καταλαμβάνει ο μετακλητός διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, η διασφάλιση χρηματοδότησης και ενίσχυση του προγράμματος Philos, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών στις δομές προσφύγων και τα Νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ κρίσιμη και δεν αρκεί μια παράταση λίγων μηνών.

Σε άλλες διατάξεις, είναι απαραιτήτως αναγκαίο να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, όπως ζητά με επιστολή της η Διεύθυνση Δασών Κορινθίας, οι φορείς της περιοχής και οι πολίτες αλλά και να στηριχτούν σε προσωπικό και υποδομές οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Τέλος, από την 1η Μαρτίου πολλοί δικηγόροι ακόμα και αν έχουν καταβάλει, ή αν έχουν χάσει λίγες δόσεις, αυτή τη στιγμή είναι ανασφάλιστοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα η δουλειά ήταν σαφώς μειωμένη, για αρκετούς μήνες ήταν κλειστά τα δικαστήρια, η στήριξη της πολιτείας ήταν εξευτελιστική απέναντι σε ένα κλάδο με χιλιάδες ανθρώπους. Οι συνάδελφοι έχουν μόνο μία δυνατότητα για ρύθμιση σε 12 δόσεις πράγμα το οποίο είναι ανεπίτρεπτο και δεν είναι τιμή για κανέναν να στερούνται οικογένειες ολόκληρες το δικαίωμα στην υγεία, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες λόγω της πανδημίας.

..