Γ. Κυρίτσης: Τα όρια της δικαιολογίας

Η Ελλάδα -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- υποφέρει. Υποφέρει ολόκληρη η Ελλάδα; Ναι, αν εξαιρέσουμε ένα πάρα πολύ μικρό στρώμα υπέρ πλουσίων, οι οποίοι όχι μόνο δεν χάνουν, αλλά κερδίζουν σε αυτή την αναμπουμπούλα. Και, τελείως τυχαία, είναι ο κύκλος επιχειρηματιών που ακουμπούν το Μαξίμου. Οι  Έλληνες εφοπλιστές θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, εάν το ρωσικό αποκλειστεί. Οι πάροχοι ενέργειας, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ, κερδοσκοπούν ασύστολα, με την κυβέρνηση να τους τροφοδοτεί με φρέσκο χρήμα των φορολογουμένων υπό τη μορφή της επιδότησης των φουσκωμένων λογαριασμών.

Και η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, πριν αρχίσει να καλυτερεύει, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε αν και, κυρίως πότε, θα συμβεί. Οι ενισχύσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αφορούν μόνον όσους βρίσκονται σε έσχατη ένδεια ή στα όρια της.  Όμως οι σημερινές τιμές, πολλώ δε μάλλον αυτές που έρχονται, απλά είναι ασήκωτες για το μέσο νοικοκυριό και τη μέση επιχείρηση. Αλλά είναι δυσβάσταχτες ακόμα και για ένα καλοστεκούμενο νοικοκυριό και για μια εύρωστη επιχείρηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν και συγκρίνουν τις τιμές στο σούπερ μάρκετ και στο βενζινάδικο. Αυτοί είναι σε απελπισία. Αλλά και αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να μην κοιτούν τις τιμές και να μην ξεφυλλίζουν φυλλάδια με προσφορές, αλλά ωστόσο ψωνίζουν και πληρώνουν οι ίδιοι, ζορίζονται και ανησυχούν. Μόνο οι ελάχιστοι που τα έχουν όλα στη ζωή κερασμένα δεν επηρεάζονται.

Σε όλους αυτούς, στο 99% δηλαδή, ο Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα εκτός από δικαιολογίες. Και ένας πόλεμος μεν είναι ισχυρή δικαιολογία, αλλά ταυτόχρονα και ο στίβος που μια κυβέρνηση θα αποδείξει την επάρκεια της. Δεν φταίει ο πόλεμος για το ράλι των τιμών στην ενέργεια που έχει εκτροχιάσει τα πάντα. Υπήρχε και πέρυσι. Φταίει η στρατηγική Μητσοτάκη, με την τυχοδιωκτική πρόσδεση στο φυσικό αέριο, η βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, φταίει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που αντί να συγκρατεί τις τιμές, πρωταγωνιστεί στην κερδοσκοπία.  Όλα αυτά επιλογές Μητσοτακη ήταν. Αλλά και, πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτές τις συνθήκες προτιμά να διοχετεύσει κι άλλα χρήματα στους πολύ πλούσιους μέσω του ΕΝΦΙΑ, αντί να στηρίξει τον κόσμο και την αγορά.

Κανείς δεν περιμένει πλέον τίποτα καλό από τον Μητσοτάκη – και το ξέρει και ο ίδιος αυτό.

Πηγή: ΑΥΓΗ