Μ. Τζούφη: Αφού απέτυχαν με την πανδημία, τώρα θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και το ΕΣΥ (βίντεο)

«Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, όμως από την αρχή του 2022 μέχρι και σήμερα, 1,3 εκατομμύρια συμπολιτών μας νόσησαν και 5.575 έχασαν τη ζωή τους» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Υγείας.

Η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, εξουθένωση του προσωπικού και ντροπιαστικές επιδημιολογικές επιδόσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποκόμισε κανένα συμπέρασμα από την υγειονομική κρίση, αντίθετα προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας».
Αναφορικά με το σχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα για τα νοσοκομεία, το οποίο έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που θα αλλάξει δραματικά το ΕΣΥ». Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση δεν κρύβει τη διάθεσή της να συρρικνώσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων». 
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΝΔ να ξαναβάλει τους εργολάβους στα νοσοκομεία, παρότι και το κόστος για το Δημόσιο είναι μεγαλύτερο και 8.000συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση θα οδηγηθούν στην ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μονιμοποίηση και μοριοδότηση των συμβασιούχων που απέκτησαν σημαντική προϋπηρεσία, ώστε να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα.
Επιπλέον, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να δώσει απαντήσεις σχετικά με την αναδιάταξη των δομών υγείας. Όπως ανέφερε, «μαθαίνουμε πληροφορίες από διαρροές στον τύπο, μαθαίνουμε για μυστικά δείπνα της πολιτικής ηγεσίας με τους κατά τόπους βουλευτές. Σχεδιάζετε συμπτύξεις και συγχωνεύσεις; Έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση και για τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων;».
Στη συνέχεια έθιξε το ζήτημα της ενδυνάμωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κατηγορώντας το υπουργείο Υγείας για ακύρωση του σχεδίου αναβάθμισης της επείγουσας ιατρικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε να επιστρέψει το προσωπικό στη θέση του, να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις ώστε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται.
Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί μονόδρομοκαι κοινωνικό συμβόλαιο με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ενώ σημείωσε πως «μαζί με το προσωπικό, τους συμβασιούχους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, όπως και με την πλειοψηφία της κοινωνίας, θα σταματήσουμε τα σχέδιά σας για την κατεδάφιση του ΕΣΥ».