Μ. Τζούφη: Ημέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται

Η Μερόπη Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – βουλευτής Ιωαννίνων, αναφέρει σε δήλωσή της για την ημέρα της Γυναίκας:

Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, έχοντας κατά νου πως δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης πως ο αγώνας συνεχίζεται. 
165 χρόνια μετά την 8η Μάρτη του 1857 οφείλουμε να θυμόμαστε πως είναι μια ημέρα απεργίας. Της απεργίας των γυναικών στα κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης, οι οποίες δούλευαν σε απάνθρωπες συνθήκες υπαμειβόμενες και χωρίς ωράριο. Είναι η μέρα που βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας. Είναι η μέρα που επιτέθηκε η αστυνομία και τις διέλυσε. Είναι η μέρα που ξεκίνησε η πάλη και ο αγώνας και δημιουργήθηκαν τα πρώτα συνδικάτα εργαζομένων γυναικών.
Σήμερα, στη σκιά του πολέμου, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η ασθενής θέση της γυναίκας στην εργασία, οι διακρίσεις, τα πυκνά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, η γιγάντωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων κατά της θηλυκότητας, η εξουσιαστική δύναμη της πατριαρχίας απλώνονται επικίνδυνα. Ο αριθμός γυναικοκτονιών συμπυκνώνει με τραγικό τρόπο το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας, παρά την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο διακηρύξεων και νομοθετικών ρυθμίσεων.
Χρειαζόμαστε άμεση, δραστική, συντονισμένη και οριζόντια αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να παλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνει την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια, ενώ διεκδικεί την ίση εκπροσώπηση (50-50) στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται, επιχειρούμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή. Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δύναμη αλλαγής για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο για όλους.