Δ. Βίτσας: Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών (βίντεο)

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη δημόσια τηλεόραση της «ΕΡΤ 1» :

«…Η κύρια επίπτωση που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας εξαιτίας του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, είναι αυτό το κύμα ακρίβειας στα ενεργειακά, που συμπαρασύρει όμως όλα τα προϊόντα και κυρίως τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Εμείς έχουμε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, η αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού στα 800 ευρώ, ισχυρή παρακολούθηση των τιμών και χτύπημα της αισχροκέρδειας κ.λπ.

Παράλληλα και για όσο διαρκή η κρίση, να ανασταλεί η λειτουργεία του χρηματιστηρίου ενέργειας( όπως το έχει κάνει ήδη η Γαλλία και άλλες χώρες), να εξετασθεί η ενδεχόμενη αλλαγή του μίγματος ενέργειας της χώρας μας με την επαναλειτουργία για περιορισμένο χρονικό διάστημα των λιγνιτικών μονάδων κλπ.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργούν επτά μονάδες αλλά η παραγωγή τους δεν μπαίνει στο μίγμα ενέργειας , αφενός εξαιτίας της πολιτικής απολιγνιτοποίησης( που είμαι φανατικά υπέρμαχος) και επειδή η ΔΕΗ έχει πάρει δάνεια με ρήτρα ρύπων.

Συγχρόνως θα πρέπει να πιέσουμε στην ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για όλη την Ευρώπη, εργαλείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Τα κράτος υποτίθεται ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της βοήθειας του πολίτη, αλλά είναι σοβαρό ζήτημα ότι κυρίως βοηθιούνται οι λίγοι και μένουν αβοήθητοι οι πολλοί.

Το τι είναι εφικτό και τι δεν είναι, αποτελεί στοιχείο της πολιτικής που ασκείται. Δεν μπορεί να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάποια πράγματα που δεν επείγουν ή είναι αχρείαστα( φορολογία μεταβιβάσεων μέχρι 800 χιλ, προκλητικοί μισθοί διευθυντικών στελεχών σε οργανισμούς κλπ) και να μην υπάρχει για τα σοβαρά και ουσιαστικά.

Για παράδειγμα, η υποτιθέμενη θεαματική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφορά τον φόρο που προϋπολογίζεται και όχι αυτόν που τελικά εισπράττεται.

Συνεπώς θα πρέπει να ξαναβγούν τα μπλοκάκια των υπευθύνων, να ξαναγίνουν οι υπολογισμοί , ώστε να υπάρξει μια άμεση ανακούφιση του κόσμου…»