Δ. Βίτσας: Πρέπει να βρισκόμαστε στο μπλοκ των δυνάμεων της ειρηνικής διευθέτησης και ασφάλειας της Ευρώπης 

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8 fm»:

«…Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην παρούσα φάση η λύση η οποία θα πρέπει να προέλθει από τη διπλωματία είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να επιστρέψουν οι ρωσικές δυνάμεις στη βάση τους, ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και όχι απλές συναντήσεις, όπως είναι αυτές οι οποίες γίνονται τώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι και η στάση της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να παίξει έναν ουσιαστικό και αυτόνομο ρόλο.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» στο Αιγαίο συνιστά κομμάτι αυτού του πολέμου, αλλά οι ΗΠΑ θα έπρεπε πρώτα και κύρια να πάρουν σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και όχι να αναγορεύει την ουκρανική πλευρά σε αντιπρόσωπό της στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Σε αυτή τη φάση η Τουρκία έχει βαρύνουσα σημασία, μια που συνδέει τον ασιατικό κόσμο με τη Ρωσία, η οποία θέλει να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη, με την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Αυτό εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν.

Όμως είναι πολύ πιθανόν τώρα, αυτή τη διφορούμενη στάση της να την πληρώσει κάποια στιγμή.

Δεν θα έπρεπε να υιοθετήσουμε στην εξωτερική μας πολιτική τη λογική του «προκεχωρημένου» φυλακίου, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά να εφαρμόζαμε μια πολυεπίπεδη πολιτική χωρίς το στοιχείο των ίσων αποστάσεων.

Εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε στο μπλοκ των δυνάμεων που επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση και στο μπλοκ της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη με τη Ρωσία μέσα σε αυτό.

Δεν μπορεί να υπάρχουν και τα δύο: και αυτόνομη ασφάλεια στην Ευρώπη και νατοϊκή παρουσία με ηγεμονία των ΗΠΑ συγχρόνως από την άλλη…»