ΚΕΑ: Τέλος στον πόλεμο – Όχι στον πολιτισμό!

Tο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση των κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τον αποκλεισμό των έργων τέχνης και πολιτισμού και των καλλιτεχνών – εργατών στο χώρο του πολιτισμού ως μέσο τιμωρίας και πίεσης απέναντι στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής των στρατευμάτων της στην Ουκρανία.

Ηδη πολλές χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν την ακύρωση προγραμματισμένων εμφανίσεων ρωσικών καλλιτεχνικών φορέων αλλά και συνεργασιών με Ρώσους καλλιτέχνες, ενώ ακολουθεί η εκδίωξη Ρώσων φοιτητών από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα.

Οι κινήσεις αυτές δεν προσφέρουν τίποτα στην προσπάθεια να σταματήσει η εγκληματική για τον Ουκρανικό λαό επιλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν και της κυβέρνησης του.Αντιθέτως θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες ολοκληρωτισμού της πρόσφατης ιστορίας, οπου λαμπρά δείγματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστρέφονταν μαζικά λόγω της ταυτότητας των δημιουργών τους.

Θυμίζουμε σε όσες κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν την ίδια πρακτική ότι η Τέχνη όπως και η Παιδεία αναδεικνύουν τα υψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά, ενώνουν αντί να διχάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, βοηθούν στην αλληλοκατανόηση, την έκφραση των ονείρων και του πόνου των ανθρώπων. Υπηρετούν την Ειρήνη,την επιθυμία για την Ελευθερία, την αρμονική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, απέναντι στην καταπίεση, τη μισαλλοδοξία, τον πόλεμο και την καταστροφή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, πολλοί Ρώσοι καλλιτέχνες έμπρακτα δήλωσαν δημόσια την αντίθεση τους και την υποστήριξη τους στον Ουκρανικό λαό, διακινδυνεύοντας όχι μόνο την επαγγελματική τους θέση αλλά και την ελευθερία τους.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς απαιτεί την άμεση λήξη των πολιτικών πολιτιστικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού των Ρώσων καλλιτεχνών και φοιτητών και προτείνει τη στήριξη και προβολή του έργου τους ως σημαντικό εργαλείο υπέρ του διαλόγου και της ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας στην πολύπαθη περιοχή.