Πάνος Λάμπρου: Η ειρήνη δεν είναι ουδετερότητα, είναι η σωστή θέση

Η «Εποχή» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει κεντρικό τίτλο «Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ». Φαίνεται ότι σε κάποιους δεν άρεσε και το έγραψαν. Ασφαλώς είναι δικαίωμα να μην αρέσει, να ασκούν κριτική, να ενοχλούνται από αυτή την οπτική. Στην αρχή βέβαια μου έκανε εντύπωση. Προσπάθησα να καταλάβω τι ήταν αυτό που ενόχλησε. Ίσως γιατί τον τίτλο αυτό τον θεωρούσα αυτονόητο όχι μόνο για αριστερές και αριστερούς.

Αλλά ως φαίνεται δεν είναι έτσι.

Στη συνέχεια κατάλαβα. Κατά τη γνώμη τους έπρεπε η εφημερίδα να διαλέξει ανοιχτά τη μία πλευρά του πολέμου. Μάλιστα….

Από την αρχή, από την πρώτη στιγμή, εμείς ως αριστεροί και αριστερές, καταδικάσαμε την εισβολή του στρατού του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία. Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς μεν και αλλά. Κάποιοι από μας διαδηλώσαμε έξω από τηρώσικη πρεσβεία. Όμως δεν είμαστε χρυσόψαρα. Γιατί και μνήμη έχουμε…

Συντασσόμαστε με τα κόμματα, τις συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς στη Ρωσία, με τους χιλιάδες διαδηλωτές, τις φεμινίστριες, τους αναρχικούς, τους κομμουνιστές, τους δημοκράτες, που σε σκληρή αντιπαράθεση με το μιλιταριστικό και αυταρχικό καθεστώς Πούτιν, φωνάζουν στους δρόμους για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον τερματισμό του πολέμου. Και πολλοί από αυτούς συλλαμβάνονται.

Και συντασσόμαστε, επίσης, με όλες και όλους που κατεβαίνουν στους δρόμους της Ευρώπης, που διαδηλώνουν για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Που φωνάζουν για τα πυρηνικά, που εναντιώνονται στην επικίνδυνη στρατικοποίηση της Ευρώπης (100 δισ. στην Γερμανία). Συντασσόμαστε με αυτές και αυτούς, που αντιλαμβάνονται τις τεράστιες ευθύνες επεκτατισμού της Δύσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Συντασσόμαστε με όσους αρνούνται να είναι μέρος του πολέμου και αναζητούν διπλωματικές και ειρηνικές λύσεις.

Και θεωρούμε τεράστιο λάθος την αποστολή, από την ελληνική κυβέρνηση, στρατιωτικού, πολεμικού εξοπλισμού. Η χώρα μας αν κάτι μπορεί να προσφέρει, αν σε κάτι μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι να αποτελέσει γέφυρα συνεννόησης και ειρήνης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Κάποιοι επιχειρούν να μας αποδώσουν την κατηγορία της ουδετερότητας. Αλλά μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε. Γιατί παίρνουμε θέση και η θέση μας είναι ΕΙΡΗΝΗ. Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε και η θέση μας είναι η εναντίωση στην εισβολή, τον πόλεμο, την εθνικιστική υστερία και τους εξοπλισμούς. Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε και η θέση μας είναι ενάντια στα πυρηνικά και στον υπαρκτό κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου. Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε και η θέση μας είναι ότι οι λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε και η θέση μας είναι στο πλευρό των προσφύγων, είτε είναι ξανθοί και γαλανομάτες είτε μελαψοί. Είτε πιστεύουν σε κάποιον θεό, διαφορετικό κάθε φορά, είτε δεν πιστεύουν σε κανέναν. Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε και η θέση μας είναι ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, άλλη αντίληψη, άλλη πρακτική. Είναι ο δρόμος της διπλωματίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, είναι ο δρόμος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΥΓ: Σε λίγο θα πάω στο περίπτερο και θα αγοράσω την «ΕΠΟΧΗ», ασφαλώς και την «ΑΥΓΗ». Διαλέγουμε πλευρά. ΕΙΡΗΝΗ.