Δ. Παπαδημούλης: Πολλές χώρες της Ε.Ε. επέλεξαν να στείλουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Τη δημοσκόπηση βάσει της οποίας πάνω από το 60% των πολιτών καταδικάζουν την εισβολή του Πούτιν, λένε “ναι” στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά “όχι” στην αποστολή όπλων, που δημοσιεύεται σήμερα στην ΕΦΣΥΝ, επικαλέστηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του Real FM. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως “οι πολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας”, και διαφώνησε για ακόμη μια φορά με τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

“Πριν λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε με 95% στο ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που καταδικάζει σφόδρα την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, στηρίζει τις κυρώσεις, ζητά την κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες πριν απλωθεί η φωτιά του πολέμου”, υπογράμμισε ο ίδιος και δήλωσε: “Μπορεί κανείς να είναι και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να στηρίζει την καταδίκη και τις κυρώσεις στη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα να μην στέλνει πολεμικό υλικό. Πολλές χώρες της ΕΕ επέλεξαν να στείλουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Δηλαδή ο Ντράγκι είναι αντιευρωπαϊστής και αντιδυτικός;”.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου πέρασε τροπολογία βάση της οποίας “προτείνεται έκτακτη ενίσχυση στα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας και να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά”.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ επισήμανε για ακόμη μια φορά πως “το συμφέρον της Ευρώπης ως ηπείρου, της ΕΕ και της Ελλάδας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποκλιμάκωση και η ειρήνη“. “Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο“, είπε, θυμίζοντας ότι “πριν λίγες ημέρες ο κ. Δενδιας μετά τη συζήτηση με τον Σ. Λαβρόφ διαβεβαίωνε ότι δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία”.

“Η ΕΕ, και ο Μακρόν και ο Σολτς παραπλανήθηκαν και εξαπατήθηκαν από τον Πούτιν και τρέχουμε τώρα να κλείσουμε την πόρτα του φρενοκομείου”, προσέθεσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε “αθλιότητα και ντροπή για τη χώρα και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου όταν κύκλοι προσπαθούν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του ως δύναμη υποστηρικτική του Πούτιν”. “Η δική μας κυβέρνηση ήταν που τόλμησε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και ιδιώτες που υπονόμευαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και τότε η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι υποσκάπτουμε το συμφέρον της χώρας!”, υπενθύμισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε ακόμη την “σειρά ψηφισμάτων με τα οποία ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Ευρωπαϊκή Αριστερά καταγγέλλουμε την εισβολή του Πούτιν και το αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς του που έχει σχέσεις με την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά, αλλά δεν θέλουμε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί θα ήταν πυρηνική καταστροφή“. “Πρέπει να αποτρέψουμε την παγιοποίηση ενός κλίματος Ψυχρού πολέμου στην ΕΕ”, είπε.

Στο μεταξύ, αναφερθείς στις χθεσινές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και στη συζήτηση στη βουλή, δήλωσε: “Πέρα από διαφορές διαπιστώνω και συγκλίσεις και θα προτιμούσα να γίνει μια κοινή συζήτηση των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη για όλα τα παραπάνω με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αλλά καταλαβαίνω γιατί φοβάται το ντιμπέιτ με τον Αλ. Τσίπρα ο Κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς προτιμά τις συνεντεύξεις-κονσέρβα και τις προετοιμασμένες ερωτήσεις…”.

Ερωτηθείς για το κύμα της ακρίβειας, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: “Είναι λάθος και ψέμα να φορτώνεται η ακρίβεια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει ρεκόρ 25ετιας στον πληθωρισμό, κάνει πρωταθλητισμό στο ηλεκτρικό ρεύμα και πληρώνει το ίδιο φυσικό αέριο 30% περισσότερο από τη Βουλγαρία, γιατί προέβη η ΝΔ σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση προς όφελος των καρτέλ του φυσικού αερίου“.

“Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ και η Ελλάδα τρέχουν στον πληθωρισμό, εμείς έχουμε 6,3% όταν ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με πρόβλεψη για πληθωρισμό 0,8% το 2022”, υπογράμμισε, τονίζοντας πως “η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που δεν έχει μειώσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα όπως έχει ήδη συστήσει η Κομισιόν”. “Τα 19 από τα 27 κράτη-μέλη το έχουν κάνει. Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη όχι. Λεφτά όμως βρήκε για πάνω από 6 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και υπερεξοπλισμούς“, κατέληξε.