Δ. Βίτσας: Στον πόλεμο ο πρώτος νεκρός είναι η αλήθεια

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό hxonews.gr 99.8 FM επισήμανε:

Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά έχουμε συναντήσεις των δύο πλευρών και όχι διαπραγματεύσεις. Έστω κι έτσι όμως, είναι καλό που αυτές οι συναντήσεις είναι ενεργές.

Στις διπλωματικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα από τις συμφωνίες του Μινσκ και μετά, οι οποίες ενώ ήταν θετικές σε γενικές γραμμές, ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Το ελάχιστο που θα έχουμε σα συνέπεια αυτού του πολέμου, θα είναι η καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας και η διαμόρφωση διαφορετικών όρων στις σχέσεις των δύο κρατών, μια που έχει ήδη χυθεί αίμα και από τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ταχθεί στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και των ΄΄δίκαιων΄΄ συμφερόντων και να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τους 150 χιλ ομογενείς που ζουν στην περιοχή.

Η εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι από πολλούς αξιοποιείται το δίκαιο του ισχυρού, ενώ στις διεθνείς σχέσεις περισσεύει η υποκρισία.

Όπως δεν μπορεί σήμερα να μιλάμε για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, άλλο τόσο δεν θα πρέπει να εκφράζονται απειλές σαν αυτές που εκτόξευσε ο Πούτιν προς τη Φιλανδία και τη Σουηδία.

Ανησυχώ ιδιαίτερα που στην πρώτη δύσκολη στιγμή, μια υπερδύναμη έθεσε σε λειτουργία το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, η Ρωσία θα προσπαθήσει να πιέσει και να επιβάλει αντίποινα, τόσο στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες (μέσω των ενεργειακών πόρων, των επενδεδυμένων Ρωσικών κεφαλαίων κλπ).

Σε ένα πόλεμο, ο πρώτος νεκρός είναι η αλήθεια. Είναι απίστευτα αυτά που μας έρχονται σαν πληροφόρηση από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και από τα δύο ΄΄μέτωπα΄΄ γενικότερα.

Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και αρκετούς περιφερειακούς, όπως στην Κύπρο και στην Γιουγκοσλαβία, δεν φαίνεται οι ηγέτες των μεγάλων χωρών συνολικά αλλά και της Ευρώπης ειδικότερα, να έχουν ωριμάσει.

Σκεφτείτε πόσοι πόροι, αντί να πηγαίνουν σε υποδομές και κοινωνική πολιτική, θα πηγαίνουν στο εξής σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Ερντογάν έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα αυτή την εποχή, από το να σκέφτεται Τούρκικη παρέμβαση ή επέμβαση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Το άμεσο πρόβλημά του είναι οι πιέσεις που δέχεται και από τα τρία στρατόπεδα( Ρωσία-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ), να πάρει θέση στην Ρωσο-Ουκρανική κρίση, κλείνοντας ή όχι τα στενά του Βοσπόρου.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επηρεασμού προς φιλειρηνική κατεύθυνση και αποστολή μόνο γενναίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλες αυτές τις ενέργειες, θα τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πρόσφυγες. Όλους αυτούς που θα αρχίσουν να έρχονται από την Ουκρανία, θα πρέπει να τους φιλοξενήσουμε και μάλιστα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χωρίς να επικρατήσει κανενός είδους ρατσισμός. Συγχρόνως η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα για την ισοδύναμη κατανομή τους στις χώρες μέλη της.

Με ανησυχεί η διαφαινόμενη μετατροπή της Γερμανίας, από οικονομική και πολιτική δύναμη της ΕΕ, σε οικονομικοστρατιωτική με την εξαγγελία του εξοπλιστικού προγράμματος των 100 δισ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s