Γ. Ψυχογιός: Προσβολή του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Γενεύης

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησε στο ρ/σ «στο Κόκκινο 105,5» και τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη (01/03/2022) για, το ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου τη στάση του κου Μηταράκη και τη δήλωσή του για «πραγματικούς πρόσφυγες» και τη στάση της Ευρώπης και της Ελλάδας σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Σε σχέση με το ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Λέσβου και κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους είπε πως είναι ντροπή να παραμένει αναρτημένη στο site του Υπουργείου η εικόνα με τη νεκρή πρόσφυγα που βρέθηκε στις ακτές, ανεξάρτητα με το αν είχε ανέβει για ευαισθητοποίηση ή για άλλους λόγους, είναι θέμα ανθρωπισμού και δεοντολογίας, το να υπάρχει ακόμη αυτή η φωτογραφία είναι αδιανόητο, απάνθρωπο, εντελώς λάθος και πρέπει να κατέβει.

Εξάλλου ο ίδιος ο Υπουργός επιμένει στη δήλωσή του περί «πραγματικών προσφύγων» από την Ουκρανία και των άλλων που έρχονται από τη Ασία ή την Αφρική και είναι λιγότερο ή καθόλου πρόσφυγες. Πρόκειται για προσβολή του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Γενεύης που ο κος Μηταράκης έχει πολλάκις μετατρέψει σε κουρελόχαρτο, δεν αποδέχεται ενδεχομένως ανθρώπους οι οποίοι έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, από καθεστώτα απολυταρχικά, με κίνδυνο της ζωής τους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, λόγω ανισοτήτων και εκείνος υποστηρίζει ότι είναι λιγότερο πρόσφυγες από τους Ουκρανούς για τους οποίους μάλιστα ακόμη και σήμερα η σχετική ΚΥΑ, που επικαιροποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη θεωρεί ότι έρχονται από ασφαλή χώρα καταγωγής. Υπάρχει μια προτίμηση της Κυβέρνησης στους μη σκουρόχρωμους η οποία μάλιστα διατυμπανίζεται δημόσια, προσβάλλοντας και το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου που είναι η μόνη αρμόδια, μαζί με τα δικαστήρια, να κρίνει το καθεστώς, αλλά ακόμα και για τους Ουκρανούς η Ευρώπη και η Ελλάδα θα χορηγήσουν καθεστώς προσωρινής προστασίας για ένα συν δύο (1+2) χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η Κυβέρνηση προσπάθησε να ξαναφέρει την κουβέντα στο ποιος είναι περισσότερο πατριώτης και να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε, η ίδια ως αντιπολίτευση τότε, στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έδειξε με ποιον τρόπο λύνονται τα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, της Ειρήνης και της συνύπαρξης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει όμως και ένα κίνημα αλληλεγγύης και στήριξης για όλους τους αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους, με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα από χρώμα δέρματος, εθνικότητα, θρησκεία, ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα.

Ο κος Ψυχογιός πρόσθεσε πως η Ευρώπη και η Ελλάδα αδράνησαν στο θέμα της Ουκρανίας δεν είχαν τα αντανακλαστικά να λάβουν μέτρα εγκαίρως και να σχεδιάσουν μια ολιστική πολιτική προσπαθώντας να αποτρέψουν την εισβολή αλλά και να θωρακιστούν για την περίπτωση που θα υπάρξει πόλεμος. Γι’ αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις, για να παρέχουν προστασία και ασφάλεια, γνώριζαν ότι αν συμβεί τελικά η εισβολή η Ευρώπη θα έχει ζητήματα όχι μόνο ενεργειακά αλλά και σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν έκαναν κάτι, απλά περίμεναν και ακολουθούσαν τις ΗΠΑ μέχρι που ήταν αργά. Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ρίξει και πάλι όλα όσα δυστυχώς έρχονται σε παράγοντες που δεν ελέγχονται. Πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος, να έχει πρόσβαση στα βασικά αγαθά αλλά και να διατηρήσει τα κοινωνικά δικαιώματα. Δεν μπορεί να μας φταίει πάντα κάτι ή κάποιος, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να προλαμβάνει, είτε μιλάμε για επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είτε της πανδημίας, είτε της ρωσικής εισβολής. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση όπως αυτή του κου Μητσοτάκη που είναι υπέρ των καρτέλ, της αποθέωσης και, δήθεν, αυτορρύθμισης της αγοράς και που έχει αυτή τη στιγμή ξεσαλώσει και φροντίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς.